„Éljen 140/90 alatt!”

0

A magas vérnyomás bizonyos korosztályok mintegy felét érinti. A probléma kezelésének fontossága beleivódott napjainkra a köztudatba. A társadalom tisztában van vele, hogy ezt a panaszt nem szabad félvállról venni, de sajnos a pontos, előírás szerinti rendszeres gyógyszerszedéssel is akadnak idehaza problémák -mondta Márk László, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház kardiológiai osztályának osztályvezetője a hirado.hu-nak.

Bár továbbra is az az európai és magyar előírás, hogy legyen 140/90 alatt a vérnyomás, az augusztus végén kiadott új ajánlásokban 120-130 körül határozták meg az ideális vérnyomás mértékét. Ennek gyógyszeres kezeléssel való elérése orvosi feladat. Azonban léteznek más lehetőségek is. a vérnyomás csökkentésre, ez a sószegény étkezés, a rendszeres testmozgás és a normális testsúly elérésére való törekvés, amiket még a gyógyszerek elindítása előtt, de mellettük is csinálnunk kellene.

Nem kap kellő figyelmet a magas koleszterin

Márk László elmondta, hogy Magyarországon sokan koleszterinszkeptikusak, nem tulajdonítanak jelentőséget a koleszterinszint csökkentésének. Ebben sajnálatos módon egyes orvosok is partnerek. A koleszterinszkeptikusság magánügy, de ezzel kapcsolatos valótlanságok nyilvános hangoztatása, a meglévő irányelvek elvetésére buzdítás már etikai probléma.

Az egyén koleszterinszintjét háromnegyed részben a genetika határozza meg, és csak negyed részben a táplálkozás.

Az egészséges koleszterinértékkel kapcsolatban 2016-ban jelent meg a legújabb európai és 2017-ben a VII. Magyar Konszenzus ajánlása. Ezekben a szakorvosok lefektették azt is, hogy mennyi az ideális érték vagy mennyit kell mozogni. Az az orvos, aki egy komoly érbetegségben szenvedőt lebeszél a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerről, az foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést követ el, mivel a gyógyszer felírására előírás van, és ennek hiányában a beteget veszélyezteti.

A betegek koleszterinre vonatkozó diétája nagyon fontos és lényegében mindenki által betartandó lenne, de tisztában kell lenni azzal, hogy annak folyamatos követésével maximum tíz százalékkal is csökkenthető koleszterinszint – magyarázta Márk László. Megfelelő életmóddal, táplálkozással és az előírt gyógyszeres kezelés betartásával az erekben létrejövő koleszterinlerakódások, az úgynevezett plakkok nagysága is csökkenthető. Azonban, hogy ezt elérjük, a koleszterinszintet nagyon jelentősen le kell vinni – tette hozzá a főorvos.

Érszűkületben szenvedők esetén a koleszterinszintet a kiindulásihoz képest legalább ötven százalékkal kell levinni. Ekkor várható az, hogy a meglévő plakk nem nő tovább, hanem 70-80 százalékos eséllyel kisebbé válik. Ismert érszűkület vagy infarktus utáni állapot esetén a célérték 3,5 mmol/l (és/vagy 50 százalékos csökkentés). Egy átlagos, közepes vagy nagy kockázatú beteg esetén a 4-4,5 mmol/l is jó értéknek számíthat.

Forrás: hirado.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com