Nőtt a kullancsveszély Magyarországon

0

A kullancsok Európa-szerte és Magyarországon is sok bajt és betegséget okoznak embernek, állatnak egyaránt. Ezek a vérszívók az Euro-Atlanti övezetben több fertőző betegséget is terjesztenek, egyebek közt az agyvelő- és agyhártyagyulladást (encephalitis) és a Lyme-kórt is. Az egyik fő probléma, hogy nagyon gyorsan szaporodnak. Egy állatnak 2-3 hét alatt 2-3 ezer petéje lesz – informál az Euronews.

– Magyarországon 2018-ban a kullancsok nagy újdonsággal szolgáltak, a Lyme-kór három új bacilus fajtáját kezdték el terjeszteni, így ma már Magyarországon hét Lyme-kór bacilussal képesek a két- vagy négylábú szeretteinket fertőzni – mondta el a legújabb adatokat Dr. Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az Euronews-nak.

Hozzátette: itt az Euro-Atlanti régióban már mindenütt megtalálhatók a kullancsok 2500 méter tengerszint feletti magasságig. Már a városok sem védettek a fertőzés lehetőségétől. A kullancsok több irányból is támadhatnak: egyrészt a fűszálakról alulról kapaszkodnak föl, másrészt a fák leveleiről hullanak az áldozatukra.

A szakember szerint a kullancsok irtása azért is lehetetlen, mert javarészt rejtett életet élnek, a földalatti járatoktól a madarak fészkéig mindenütt előfordulnak, ezért a populációt jó esetben is csak ritkítani lehet.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Magyarországon jelenleg nincs engedélyezett irtószer, mert az Európai Unió biocid hatóanyag felülvizsgálati programjából kikerült a korábban használt irtószer, és ezután 2007-ben a magyar Országos Tisztifőorvosi Hivatal visszavonta a permetezőszer forgalomba hozatali engedélyét.

Forrás: euronews.com

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com