Miért fontos a szívultrahang vizsgálat? – Szakértőnk Dr. Pongrácz-Kreska Zita kardiológus

0

A mintegy 20 perces vizsgálat előnye, hogy nem jár fájdalommal, korlátlan számban ismételhető és rendkívül fontos információkat szolgáltat. A szívultrahang jelentőségéről Dr. Pongrácz-Kreska Zita kardiológust, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád munkatársát kérdeztük.

Mire alkalmas a vizsgálat?

Legfontosabb megemlíteni azt, hogy a szív a működése közben vizsgálható, így sok mindent képes megmutatni magáról. Láthatjuk az alakját, nagyságát, a billentyűk működését. Mérhető a szívüreg, az üregek közti kóros irányú véráramlás, a kamrafal vastagsága. Képet kapunk a szív teljesítőképességéről, pumpafunkciójáról. Meg tudjuk állapítani, hogy volt-e korábban lezajlott szívizomelhalás, van-e fejlődési rendellenessége vagy tumoros elváltozása.

Nagy pontossággal felismerhetjük a szívben kialakult vérrögöket, ezért a szívultrahang vizsgálatnak az agyi embólia, agyi infarktus elkerülése miatt rendkívül fontos, preventív jellege van.

Mikor van szükségünk szívultrahangra?

Visszatérő, szúrós, szorító jellegű mellkasi fájdalom esetén feltétlenül ajánlott a vizsgálat. Az állandóan jelentkező fájdalom mögötti probléma azonnal látható lesz. Fontos tudni, hogy átmeneti fájdalomérzet mögött is állhat szívelégtelenség. A tartósan magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorérték szívizommerevséget eredményez, ami szívelégtelenséghez vezet. A betegség abban az esetben sem zárható ki, ha a szívultrahang eredménye negatív, mert az elváltozások legtöbbször csak a panasz alatt láthatóak. Ilyenkor többféle vizsgálatra van szükség.

Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

A vizsgálat során a beteget a bal oldalára fektetjük. Azért a bal oldalára, mert így a szív közelebb kerül a mellkasfalhoz, és jobban monitorozható. A vizsgálófejet kocsonyás, gélszerű anyaggal kenjük be, és így helyezzük rá a mellkasra. A készülék által kibocsátott magas frekvenciájú jel segítségével képet alkotnunk a szívről.

Vannak bizonyos speciális esetek, mint például az érelmeszesedés, amikor ez a vizsgálati módszer nem elég. Ilyenkor egy enyhe bódító injekció után, torok érzéstelenítéssel a nyelőcső felöl kell félinvazív beavatkozást végrehajtani.

A szívultrahang vizsgálat díjáról itt tájékozódhat.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com