Ártalmas-e a mikró a gyógynövények hatóanyagaira?

0

Gyakran halljuk azt a mikrohullámú sugárzás káros hatással van a gyógynövények hatóanyagaira és az így készült tea nem rendelkezik előnyös hatásokkal, ezért a gyógyteák készítése során kerülni kell a mikrohullámú sütő alkalmazását. A Gyógynövénylap annak járt utána, hogy a mikrohullámú sugárzás hogyan befolyásolja a gyógynövények kivonásának a hatékonyságát, az így készült kivonatok összetételét és azok várható biológiai hatását.

A mikrohullámokkal segített kivonás elméleti háttere

A kivonás során alkalmazott mikrohullámú sugárzás hatása azon alapul, hogy a folyamat során az elektromágneses energia hőenergiává alakul. A mikrohullámú energiaközlés nem konvektív (vezetéses), hanem úgynevezett belső hőkeltésen alapuló energiaközlés. A hagyományos hőközléssel járó kivonási eljárások során a hő jelentős része elveszik, míg ez a veszteség a mikrohullámú sugárzás alkalmazása során szinte nullára csökken.

A folyamat előnyei

A hagyományos hőközléssel járó kivonási eljárásokkal (pl. főzés, forrázás, Soxhlet-készülék) szemben a mikrohullámokkal segített kivonás gyorsabb és hatékonyabb módszer, továbbá alkalmazásával a hőérzékeny anyagok kíméletesebb kivonása is lehetővé válik. A mikrohullámokkal segített kivonás során az anyagok kivonása gyorsabbá válik anélkül, hogy a vegyületek szerkezete módosulna. A kivonás itt azon alapul, hogy a mikrohullámok az oldószert melegítik fel, így szelektív és hatékony hőközlére adódik lehetőség. A folyadék hirtelen elpárolgása miatt a növényi sejtfalak károsodnak és jobban átjárhatóvá válnak a különböző anyagcseretermékek számára. A mikrohullámú sugárzással segített kivonás során a molekulák forgása és rezgése fokozódik, és ez a másodlagos kölcsönhatások (hidrogén-kötések) gyengüléséhez vezet, amelynek eredményeképpen a vegyületek könnyebben felszabadulnak abból a természetes mátrixból, amelyben a növényi sejtben előfordultak, így javul a kivonásuk hatékonysága.

Gyógyteák készítése

Rövid kivonási idő (0,5-1 perc) javasolt a szennozidok (szennalevél hashajtó hatású vegyületei), fenolos vegyületek (pl. fekete bodza, fekete áfonya), poliszacharidok (pl. orvosi ziliz), illóolajok (pl. kamilla, menta) kivonásához. A mikrohullámú hullámokkal segített kivonás során a kivonási időt és a mikrohullám teljesítményét érdemes együtt szabályozni. A zöldtea cserzőanyagainak a kivonásához 400-800 W alkalmazása szükséges 5 percen keresztül, míg fekete tea esetén ez az érték 900 W 3 percen át. A cseresznye fenolos vegyületeinek a kivonásához 1000 W teljesítmény alkalmazása javasolt 45 másodpercen keresztül. A legmagasabb hatóanyag tartalmú kivonat készítéséhez szükséges idő és teljesítmény számos (gyógy)növény esetén nincsen pontosan meghatározva. Jelenleg nem állnak rendelkezésre arra vonatkozó információk, hogy melyik gyógytea esetén milyen kivonási módszer lenne az eredményesebb, a hagyományos forrázás vagy a mikrohullámú sütőben készített tea készítése. A legtöbb háztartásban használt mikrohullámú sütő hasonló teljesítmény leadására képes, mint a kutatások során alkalmazott készülékek. A kutatási eredmények alapján tehát feltételezhető, hogy a mikrohullámokkal segített kivonási módszer házi alkalmazása is előnyös lehet, mivel a gyógyteák megfelelő teljesítményen végzett néhány perces mikrohullámú hőkezelése a hatóanyagok károsítása nélkül fokozhatja a kivonás hatékonyságát. Érdemes megjegyezni, hogy a hideg áztatással, vagy alacsony hőmérsékleten készítendő teák (pl. medveszőlőtea, csipkebogyótea) készítése során nem ajánlott mikrohullámú sugárzást alkalmazni.

Összefoglalásként elmondható, hogy a mikrohullámokkal segített kivonás költséghatékonyabb és energiatakarékosabb kivonást tesz lehetővé, mint a hagyományos kivonási módszerek. A megfelelő kivonási idő, hőmérséklet és teljesítmény megválasztásával a hatóanyagok bomlása elkerülhető.

Forrás: Gyógynövénylap

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com