Érdemes a csontsűrűséget méretni! – Interjú Dr. Budai Ivett reumatológus szakorvossal

0

Dr. Budai Ivettel, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház reumatológusával, a Praxis Dr. Zénó Kaposvár munkatársával beszélgettünk a csontritkulás betegségről, kezeléséről, megelőzésről.

Mit is nevezünk pontosan csontritkulásnak?

A csontritkulás világszerte több százmillió embert érint, Magyarország lakosságának 7-10 %-t sújtja. A csontállományt egész életünkben építjük és bontjuk. Növekedéskor több csontot építünk, majd a folyamat egyensúlyba kerül. Később az arány megbomlik, és a bontás kerül előtérbe. Következménye, hogy csökken a csonttömeg, megváltozik a csontszerkezet, a gerendák elvékonyodnak és a csont törékennyé válik.

Milyen panaszok, tünetek jelentkeznek a betegség kialakulásakor? 

Néma betegségnek is nevezzük, hiszen sokszor csak csonttörés kapcsán derül ki. Máskor a páciens azt veszi észre, hogy nem állnak jól a ruhái, mert görbe a háta. Vagy nem éri el a felső polcokat, mert alacsonyabb lett.

A csontritkulás következményeként kis, jelentéktelen, esések ütődések során bármelyik csont eltörhet. Gyakori, hogy a csigolyák beroppannak, a páciensek derék és háti gerincpanaszokkal jelentkeznek.

Mivel tudjuk diagnosztizálni?

Szűrésre a sarokcsont sűrűséget mérő ultrahang készülék alkalmas. A pontos diagnózisra oszteodenzitometriás mérést alkalmaznak, mely a csontok ásványianyag-tartalmát mutatja ki. Ez mellett a kivizsgáláshoz tartozik laboratóriumi vizsgálat is. Röntgennel csak akkor látható a csontritkulás, ha a csontvesztés eléri a 30-40%-t. Az utóbbi időben egy FRAX kockázat becslő kalkulátort használnak a csonttörési rizikó becslésére.

Hogyan kezeljük?

A fent említett eredmények, a szakmai protokoll, illetve a páciens egyéb betegségeit és igényeit figyelembe véve dől el, hogy mivel kezeljük a csontritkulást.

Kalcium és D-vitaminpótlás kötelező. Az első választandó szer a bifoszfonátok (csontvesztő sejtek működését gátló gyógyszer). Ezek szájon át és injekciós formában is rendelhetőek. Mellettük a parathormon analóg, ösztrogénreceptormodulátor, stroncium és denosumab adható.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a csontritkulást?

Fontos a rendszeres mozgás-torna, megfelelő kalcium bevitel, napozás, lehetséges rizikótényezők kiküszöbölése (pl: dohányzás, alkoholfogyasztás).

Milyen pluszt tud nyújtani a Praxis Dr. Zénó Kaposvár Magánklinika az Önhöz forduló betegeknek?

Fontosnak tartjuk az egészség megőrzését, az egészséges életmód elősegítését. Mi komplex szakorvosi ellátást nyújtunk előre egyeztetett időpontban kellemes, nyugodt környezetben, ahol az ízületi injekciók beadásán túl lehetőség van a személyes konzultációra, ultrahangos csontsűrűség mérésre, részletes laborvizsgálatra.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com