Mikor beszélünk hypertonia betegségről? – Válaszol Dr. Pongrácz-Kreska Zita kardiológus

0

A magas vérnyomás népbetegség, a felnőtt lakosság kb. 25% érinti. Számos szív és érrendszeri betegség egyik legfontosabb rizikófaktora, ami a várható élettartamot és a minőségi életéveket is jelentősen csökkenti. A Pannodoktor Dr. Pongrácz-Kreska Zitát, a Harkányi Gyógyfürdőkórház kardiológiai rehabilitációs szakorvosát, a Praxis DR. Zénó Bonyhád munkatársát kérdezte.                                                                                                                                                             

Mi váltja ki ezt a betegséget?

Lehet genetikai hajlam, életkor, környezeti hajlamosító tényezők, táplálkozás, elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás, só-bevitel. Fiatal korban elsősorban a vese ér-, vagy vizeletelvezető rendszerének betegségeire gyanakszunk, de még a nagy ér fejlődési rendellenességek, mellékvese betegségek is szerepet játszhatnak számos más ritka ok mellett.

Hazánkban mekkora az előfordulási aránya a hypertonia betegségnek?

A magas vérnyomás hazánkban is népbetegségnek számít, a teljes lakosság több mint 15%-20% érinti. Magyarországon mintegy 5000 beteg közvetlenül, minden 8. haláleset közvetve a magasvérnyomás-betegség számlájára írható.  Ennek az alattomos kórnak jelentős a rokkantságot okozó hatása, a minőségi életéveket is jelentősen csökkenti. Szívinfarktusra, szívelégtelenség, vagy a stroke is lehet belőle, ezért nagyon fontos a megelőzés, és ha már kialakult, akkor a megfelelő kezelés.

Mikor állapítható meg a magasvérnyomás-betegség fennállása?

A vérnyomásbeteg akkor mondható ki, ha a rendelőintézetben, 10 perces pihenés után ülő helyzetben, elsősorban a reggeli órákban a mért vérnyomás nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Az otthoni önellenőrzésnél már 135/85 Hgmm feletti értékek is magasnak értékelendők.

Miért fontos, hogy a reggeli órákban mérjük a vérnyomásunkat?

A vérnyomás élettani okoknál fogva is ingadozik. Normál esetben, a reggeli órákban és este 6 óra körül a legmagasabb, míg éjfél körül és dél körül a legalacsonyabb. E délelőtti csökkenés jelentős panaszt okozhat. Vérnyomás ingadozást megfigyelhetünk még a munkába járás vagy nyári-téli időszakban is, ami a kezelés módosítását is igényli.

A vérnyomás normális beállításhoz többszöri mérés kell?

Igen, ez a gyakorlatban a betegek nagy többségénél így működik, de egyénre szabottan kell gondolkoznunk, mert bizonyos szakmák esetében a reggel az éjjel 1 vagy 4 órát jelent. Tavasszal, vagy ősszel a vérnyomást újra kell állítani, a gyors évszakváltások jelentős panaszt okoznak.

Milyen panaszokat okoz a hypertonia?

A betegség gyakran tünetmentes, ezért van óriási jelentősége a szűrésnek. Sokan nem tartják betegségnek, vagy egyszerűen nem is tudnak róla, hogy hypertóniások.  Elgondolkodtató, hogy a menedzserszűréseknél már a 40 évet el nem ért korosztálynál is minden 4. ügyfél kóros vérnyomásértékeket produkál járószalagos terhelésre. Egy terheléses EKG végzésekor tehát már jól észrevehető a kóros vérnyomás emelkedés. Tipikus tünete a fejtetőtáji tompa fejfájás, szédülés, fülzúgás, fáradékonyság. Terhelésre fokozott izzadás, mellkasi fájdalom, rosszabb esetben a szívinfarktus jele is megjelenhet. Súlyos tünetet okoz a nyaki főverőér szűkülete.

A hypertonia az esetek többségében életre szóló krónikus betegség. Fizikális vizsgálattal, vérvétellel, vizelet mintával, valamint hasi ultrahang vizsgálattal és a vérnyomás életmódi és gyógyszeres kezelésével jelentős javulást érhetünk el. Mint tudjuk, az elhízás és a magasvérnyomás-betegség között szoros összefüggés van, ezért életmód változtatással is már jó eredményekre számíthatunk. 

További információ: https://bonyhad.drzeno.hu/hu/munkatarsaink/dr-pongracz-kreska-zita.html

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com