Világszerte 70 millió nőt érint az endometriózis

0

Az endometriózis a meddőség egyik leggyakoribb oka. Krónikus betegség, ami fájdalmas tüneteket okozhat és hazánkban több mint 200.000 nőt érint. Kulcsfontosságú, hogy a nők tudatosak legyenek – ismerjék a testüket, figyeljenek oda magukra és merjenek kérdezni és kommunikálni orvosaikkal is.

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normális esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló – endometrium-szövet – kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklus változásait, ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az egyetlen bejegyzett civil szervezet, amely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Az Endometriózis Magyarország nevű facebook oldalon az érintettek és az érdeklődők naponta kaphatnak újabb információkat a betegségről. Az alapítvány nemrég egy petíciót is indított azzal a céllal, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy Magyarországon milyen sok nőt érint ez a betegség és elérjék, hogy változzon a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés. A petíciót kizárólag orvosilag endometriózissal diagnosztizált nők írhatják alá. Rövid időn belül már 842 aláírás gyűlt össze.

Az alapítvány munkájáról itt olvashat:

Az alapítvány honlapja: http://www.noiegeszsegert.hu

Endometriózis Magyarország: https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag/

STOP ENDO petíció: https://www.peticiok.com/stop_endo

 

Szülészeti, nőgyógyászati megbetegedéssel és tünettel kapcsolatban forduljon a Praxis Dr. Zénó Magánklinika orvosaihoz. Szakorvosaink személyesen Önnel konzultálnak, pontosan elmagyarázzák a vizsgálatok során feltárt problémákat. Gyönyörű környezet, csúcsminőségű eszközpark, szakértelem és betegközpontú ellátás fogadja Kaposváron a Praxis Dr. Zénó rendelőben!

Foglaljon időpontot magánrendeléseinkre! Bejelentkezés és előjegyzés

 

Forrás: egeszseg.hu

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com