Több területen nagyon magas lehet a parlagfű pollenkoncentráció

0

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja. 

A parlagfű pollenkoncentrációjának fokozatos emelkedése várható: az Alföldön, a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el ismét a nagyon magas szintet.

Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet. A csalánfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában a közepes-magas tartományban alakul. Az üröm és a libatopfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen, de előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is – fejtették ki.

Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában, az allergiásoknak számítani kell a tünetek megjelenésére, úgymint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, “piros szem” (kötőhártya-gyulladás), szem-fáradékonyság, továbbá fáradtság- és levertség-érzés, nagyobb alvásigény. Nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációnál már minden érintettnek erős, vagy igen erős tünetei lehetnek. A parlagfű pollenkoncentráció emelkedésével egyre fokozódik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is.

Az Országos Közegészségügyi Intézet felhívta a figyelmet, hogy többnapos, térképes pollenkoncentráció előrejelzést is készítenek az ország teljes területére. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer fokozatainak megfelelően színezett térképek jó tájékozódási alapot jelenthetnek az allergiások számára arról, hogy az elkövetkező napokban milyen pollenterhelésre, illetve milyen erősségű tünetekre számíthatnak.

Az aktuális előrejelzés elérhető a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf oldalon.

Forrás: MTI, ÁNTSZ

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com