Minimál invazív beavatkozások a nőgyógyászatban – Válaszol Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyász

0

A minimálisan invazív sebészeti beavatkozások során a műtéteket új technológia segítségével végzik, a testen ejtett nagyobb vágás nélkül. Ez a módszer, mely a műtéti trauma csökkentésével jár a hagyományos sebészettől teljesen különböző szemléletet, és különleges kiképzést igényel. 

Mit jelent a minimál invazív beavatkozás kifejezés és mi a létjogosultsága  a modern operatív nőgyógyászatban?

Minimál invaziv sebészet, vagy u. n. kulcslyuk sebészet az jelenti, hogy a bőrön ejtett 0.5 -1 cm-es metszéseken keresztül kamera bevezetését követően tudjuk megoperálni a páciens. Alapvetően 2 eljárást használhatunk a nőgyógyászatban; (1) hastükrözés (laparoscopia), mely során a köldökön kerezstül jutunk a hasüregbe, majd a hasat feltöljük szén-dioxid gázzal és ilyen formában operálunk a kismedencében, (2) a második eljárás a hysteroscopia, mely során a méhszájon keresztül vezetett kamera segítségével jutunk a méhüregbe, és a méhet folyadékkal töltjük fel a jobb látási viszonyok eléréséhez.

Milyen betegségek gyógyíthatóak laparoscopia során?

A műtétek két nagy csoportra oszthatóak, diagnosztikus és operatív beavatkozások. Diagnosztikus műtétek krónikus alhasi fájdalom, meddőség esetében végezhetőek el, míg gyakorlatilag az összes nőgyógyászati betegség operálható ezzel a módszerrel, korlátot csak az operatőr képzettsége jelenthet.  A méh jóindulatú daganatai (myomák), a petefészek elváltozásai (cysták, stb), de akár a méh részleges (supracervicalis méheltávolítás), vagy teljes méheltávolítása is elvégezhető. Endometriózis műtétek „gold standarja” a laparoscopia, melye során az endometriotikus szövet teljes eltávolítására kell törekedni, de a méhsüllyedés is gyógyítható ezzel a módszerrel.

Milyen betegségek gyógyíthatóak hysteroscopia során?

Méhtükrözés során a meddőség szervi okai tárhatóak fel (méhsövény, fejlődési rendellenesség, összenövések, stb.). Illetve a méh ürege felé növekvő myomák is eltávolíthatóak ezzel a módszerrel, vagy a korábbi gyulladások talaján kialakult összenövések is oldhatóak.

Hol végzi ezen műtéteit?

A Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nagy tradíciókkal bír a minimál invazív beavatkozások területén. Eszközparkunk Magyarországon kiemelkedő, többek között kiemelendő, hogy full HD kamerarendszerrel rendelkezünk.  Várólistánk rövid, és a kapunk nyitva áll minden beteg előtt.

Balint Farkas, MD.PhD, Med. habil.
Univesity of Pecs Medical Center
Department of Obstetrics and Gynecology

 

További információk: http://www.drfarkasbalint.hu/index.php/hu/, http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/dr-farkas-balint.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com