Kullancsok mindenhol!

0

A kullancsok bármelyik életkorban megtámadhatnak minket. A Lyme – kór időben elkezdett antibiotikum kezeléssel gyógyítható. A védőoltás nem előzi meg ezt a betegséget!

A kullancsok által emberre két veszélyes betegség fordul elő:

  • Lyme-kór
  • Kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás)

Miért fontosa védőoltás?

Mert védőoltással biztonságosan megelőzhető a fertőzött kullancsban lévő vírus által okozott agyvelőgyulladás, és mert hosszú távú védettséget biztosít minden korosztálynak.

Kinek ajánlott a védőoltás?

Gyerekeknek, mert súlyos agyvelőgyulladás alakulhat ki gyermekeknél, mely az életminőséget tartósan befolyásoló idegrendszeri következményekkel járhat,

Szülőknek, mert a kullancs encephalitis fertőzés globális kockázata felnőtteknél a legmagasabb és 40 éves korban éri el a maximumát.

Nagyszülőknek, mert az idősek immunválasza az életkor előrehaladtával csökken, ezért a megbetegedések száma jelentősen nő.

Mikor ajánlott a védőoltás?

Egész évben, bármikor adható. Az erdőgazdaságokban, mezőgazdaságban és a szabadban dolgozók részére a kullancs-encephalitis oltás munkaköri előírás.

A kullancs okozta agyvelőgyulladásról.

A betegséget a fertőzött kullancsban lévő, vagy fertőzött pasztörizálatlan tej fogyasztása okozza. A betegség két ütemben zajlik le, egy héttel a csípés után influenzához hasonló tünetek jelennek meg, majd az esetek 10-20%-ban újabb egy hét elteltével központi idegrendszeri tünetek (eszméletvesztés, bénulás, görcsök) alakulnak ki. Néhány esetben halálos kimenetel is előfordul még intenzív gyógykezelés ellenére is.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com