Miért fontos 50 év felett is a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat?

1

A nőknél átlagosan 50-52 éves kor körül szűnik meg teljesen a mentruáció, amit az orvostudomány menopauzának nevez. A szervezetben a tüszőhormon-termelés fokozatosan csökken, majd teljes megszűnik. A petefészkek öregedése egy teljesen normális folyamat, ebből következően a petesejtek mennyiségének csökkenése teljesen természetes és elkerülhetetlen dolog. 

A menopuza alatt is nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. A témában Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyászt kerestük fel a kaposvári magánrendelésén.

Miért fontos a rendszeres nőgyógyászti vizsgálat a változó korban is?

Magyarországon évente 1000-1500 új méhtestrákot diagnosztizálnak, leggyakrabban 55-60 éves nők körében. A menopuzában lévő nők már kevesebb alkalommal járnak el szűrésre, csak abban az esetben keresik fel a rendelőt, ha valamilyen rendellenes dolgot észlelnek. Jelenleg a méhtestrák előfordulása a nőket érintő doganatos megbetegedések gyakoriságát tekintve az 5-6. helyen áll.

Milyen módon lehet kiszűrni a méhtestrákot?

Fontos, hogy évente vegyenek részt nőgyógyászati vizsgálaton, így időben kiszűrhető. Egy teljesen fájdalommentes hüvelyi ultrahang vizsgálattal egészítjük ki a rutin nőgyógyászati vizsgálatot.

Milyen kockázati tényezői vannak ennek a betegségnek?

Leginkább az elhízás a cukorbetegség és a magas vérnyomás sorolható az élettani kockázatok közé, de a méhtestrák kialakulásának okai között genetikai tényezők is felfedezhetőek

Milyen tűnetei lehetnek a méhtestráknak?

A tünete lehet rendellenes hüvelyvérzés, alhasi fájdalom, vagy a vizeleteürítést követő rózsaszínes folyás. A változó koron túl lévő nők hüvely vérzését vagy csöpögését 90 százalékban a méhtestrák okozza.

Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, mi a teendő?

Ha bármilyen tünet jelentkezik a felsoroltak közül, akkor haladéktalanul keressen fel nőgyógyászt. De a legjobb az lenne, hogy ha a menopauza után is természetes maradna minden nő számára az évenkénti rutinvizsgálaton való részvétel.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com