Igény van a tévhitekre

0

Hatalmas üzlet az internetes gyógyászat, tanácsadás, varázsszerek árusítása. Sok beteg kész „internetes” diagnózissal megy orvoshoz és megsértődik, ha a doktor mást állapít meg.

Mi történik, ha citromlébe szódabikarbónát keverünk? Egy kémiai reakció jön létre, amely során a savas citrom és a lúgos szódabikarbóna semlegesítik egymást, miközben pezsgést észlelünk, amely a szén-dioxidképződés következménye. Ha pedig ilyenkor gyorsan megisszuk a folyadékot puffadás lesz az eredmény, sem lúgosítás, sem csoda nem történik. Ebből az ártatlannak tűnő praktikából lett kommentháború és hatalmas vita a legnagyobb közösségi oldalon. Novák Hunor orvos és Schorbert Norbert fitneszguru érveltek egymás ellen és persze mindkét oldalon beszálltak a kommentelők és a trollok is – írja a vg.hu.

Az egészségügy amúgy nagyon népszerű téma az interneten. A keresési ranglistákon is vezetnek a különböző betegségek tünetei. Azt a jelenséget pedig kiberchondriának hívják, amikor laikusok ellenőrizhetetlen internetes honlapok segítségével próbálják meg diagnosztizálni magukat, miközben rendszerint a lehető legsúlyosabb betegséget ismerik föl magukon. Egy kutatás szerint a betegek 35 százaléka előbb keres rá a tüneteire, mint hogy orvoshoz fordulna és többségük a világhálón felállított diagnózis alapján gyógyszerezi magát.

„A bizonyítékokon alapuló orvoslás nem mindig olyan válaszokkal rendelkezik, amire a betegek vágynak – mondta Novák Hunor, gyermekorvos szakorvosjelölt a Mediaworks regionális lapjai központi szerkesztőségének. – Mondjuk, elhozza hozzám anyuka a gyerekét és azt mondom, hogy vírusfertőzése van, nincs rá orvosság, pihenjen, fogyasszon sok folyadékot a gyerek, és pár nap alatt meg fog gyógyulni, mert a szervezete egy tökéletesen működő rendszer és elbír vele. Ha ő nem ezt akarja hallani, addig megy és olvas, amíg elégedett nem lesz.

A teljes tartalomért kattintson a Világgazdaság oldalára.

Forrás: vg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com