Elhatározta, hogy idén leszokik a dohányzásról? – Az iCoach applikáció segít Önnek

4

A dohányzásról való leszokás gyakran szerepel az újévi elhatározások között. Nyomós érvek szólnak mellette: a füstmentes élet a volt dohányosok és környezetük életminőségére egyértelműen pozitív hatással van; számos súlyos betegség – pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy a tüdőrák – kockázata csökkenthető, és jelentős, havi több ezer forintos megtakarítást jelent, ha nem kell cigarettára költeni.

A kezdeti lelkesedés azonban ritkán tart ki hosszabb távon. Ilyenkor jól jön a segítség, egy olyan „társ”, amely folyamatos támogatást ad és végigkísér a célig.

iCoach – a leszokást támogató „személyi edző”

Az Európai Bizottság 2011-ben indította el az „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24-35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány egyik központi eleme az ingyenes iCoach, amely online és mobil alkalmazásként egyaránt elérhető, felhasználóbarát eszköz. Az iCoach – mint egy személyi edző – a leszokás folyamatának öt szakaszán vezeti végig a felhasználókat, az egyes leszokási szakaszokhoz kötődő célkitűzésekkel és folyamatos visszajelzéssel, bátorítással, javaslatokkal és tippekkel ad ösztönzést a következő lépésekhez. Az iCoach felhasználói erős közösséget alkotnak és örömmel osztják meg sikereiket, eredményeiket, egymást is motiválva és támogatva a végleges leszokás felé vezető úton.

Hazánkban 2011 óta már közel 14.000-en regisztráltak az iCoach-on; Európában pedig több mint 460.000 regisztrációt rögzítettek. Az eddigi adatok alapján az összes felhasználó adohányzásról való leszokás folyamatában mindezidáig közel 263 millió eurót spórolt meg azáltal, hogy nem költött dohánytermékre! Az iCoach-ot aktívan használó dohányosok 36%-a a regisztrációt követő 3 hónapon belül leszokott a dohányzásról, míg azok a volt dohányosok, akik a füstmentesség fenntartásához vették igénybe az iCoach segítségét, 80%-ban sikeresen álltak ellen a visszaszokás kísértésének.

„A program által megszólítani kívánt fiatal felnőtt dohányosok túlnyomó többsége aktívan használja a mobiltelefonos applikációkat és a közösségi médiát. Fontosnak tartom, hogy olyan eszközökkel támogassuk őket a leszokásban, amely az életstílusukhoz igazodik, valamint elérhető célokkal és a kis sikereket is elismerő visszajelzéssel segít úrrá lenni az akadályokon” – mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke, a kampány magyarországi civil szervezet partnere.

A dohányzásmentes élet egyértelműen jobb közérzetet, jobb egészséget, jobb anyagi körülményeket biztosít. Érdemes tehát az újévi fogadalmat komolyan venni és minden olyan támogatást igénybe venni, ami segít a leszokási folyamat kihívásait leküzdeni.

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com