Legalább 20 évre szól a méhnyakrák elleni védőoltás

3

Valószínűleg legalább 20 évre biztosít megfelelő védelmet a méhnyakrák elleni védőoltás, amelyet ősszel újabb iskolai évfolyam kaphat meg. Ahhoz, hogy a hetedik osztályos lányok megkapják az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015. szeptember 11-ig kell kitölteni és leadni.

Az oltóanyagot 9 éves kortól lehet beadni , de mivel az viszonylag új, még nincsenek pontos adatok arról, meddig nyújt védelmet. Az már látszik, hogy legalább 10 évre védelmet nyújt, és ez alatt nem csökken a védelmi szintje. Ez alapján prognosztizálni lehet, hogy valószínűleg legalább 20 évre megfelelő a védelem. Ezért fontos, hogy azt a lányok a szexuális élet kezdetéhez minél közelebb kapják meg.

Nagyon fontos, hogy az is járjon rendszeresen rákszűrésre, aki megkapta az oltást, mert a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok túlnyomó többségének kialakulásáért felelős, de van további tíz vírus, amely ugyanezt okozhatja. 25 éves kor felett háromévente szükséges a méhnyakrákszűrés.

Az oltóanyag egy adagjának teljes ára a gyógyszertárban megközelítheti a 30 ezer forintot. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az elmúlt tanévben Magyarországon 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást a több mint 46 ezer jogosult közül. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com