Sürgősségi ellátás – Látszatmegoldások helyett a rendszer áttekintését sürgeti a MOK

2

Hibás lépés volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól, mert ez kapacitásokat vont el a mentőktől, továbbá nélkülözhetetlen fenntartani az alapellátási ügyeleteket, illetve be kell vezetni az iskolákban az egészségtan-oktatást. Ezeket a megállapításokat tette a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Éger István, a testület elnöke ismertette a MOK álláspontját:

  • A betegszállítás kapacitásokat von el a mentéstől időlegesen és az eszközök tekintetében is.
  • Az alapellátás munkaidőn túli folyamatos biztosítása továbbra is a háziorvosi ügyeletek jelentik, mert ez a típusú ügyleti rendszer nélkülözhetetlen.
  • Az iskolákba be kell bevezetni az egészségtan oktatását.
  • A kórházi sürgősségi ellátások szakember-ellátottsága messze elmarad az elvárhatótól, és sok esetben nem biztosítja az ellátáshoz jutás idejének rövidülését.
  • A kórházi struktúra tervezett átalakítása elfogadható és támogatandó az átalakítás, azonban a fennálló intézményi forráshiányt nem lehet konszolidálni a jelenlegi finanszírozási rendszerben, „ráfordítások nélkül, durva erőszakkal nem lehet kikényszeríteni az átalakítást.”
  • A reform során szem előtt kell tartani azt is, mondta, hogy a drágább kórházi beavatkozások helyett jól hozzáférhető járóbeteg-szakellátást és az egynapos ellátást kell erősíteni kell.

Éger István a sajtótájékoztatón nyomatékosította: minden olyan kórházi reform elfogadhatatlan lenne a kamara számára, amely egészségügyi dolgozók elbocsátását eredményezné, továbbá mindenképpen folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfelzárkóztatást, amelynek első lépése a még 2011-ben „befagyasztott” úgynevezett mozgóbérek feloldása kell legyen. Éger István szerint az évekkel ezelőtti lépés diszkriminatív, hiszen semmilyen más szakmában nem fordul elő, hogy ne fizetnék ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket. Nem utolsó sorban – jegyezte meg – a mozgóbérek befagyasztásának feloldása politikai haszonnal is járna, és azonnali jövedelememelkedést eredményezne az egészségügyieknél.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com