Bodai atomhulladék-tároló – Kedvező eredményeket mutatnak a nyugat-mecseki kutatások

1

Kedvező eredményeket mutatnak a Nyugat-Mecsekben végzett kutatófúrások, az eddigi értékelések szerint nincs olyan indok, ami megkérdőjelezné, hogy az itt lévő agyagkő befogadjon egy nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót – hangzott el Bodán szombaton, a XI. tájoló napon.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kereki Ferenc arról számolt be, hogy a több éves szünet után újraindított kutatások keretében két fúrást ütemeztek az idei évre. Az egyik fúrás már a nyáron elérte a 914 méteres záró talpmélységet, a másik mélyítése ezekben a napokban is folyik, és a tervezett talpmélysége 450 méter. Az így nyert kőzetminták elemzését elkezdték, az előzetes eredmények során a vizsgált kőzet agyagkő „nem okozott csalódást”.

„A vízzáró tulajdonság vizsgálata – ami a mi kutatásunk szempontjából kiemelten fontos – kedvező eredményeket mutat” – húzta alá Kereki Ferenc. A munkák még jó ideig az előzetes kutatások fázisában maradnak, hiszen a tervezett nagy aktivitású tárolóra csak az évszázad második felében lesz szükség. Most az a cél, hogy igazolják, a terület alkalmas-e egy mélygeológiai tároló befogadására.

Ebbe a tárolóba kerülhetnek a Magyarországon keletkezett nagy aktivitású radioaktív hulladékok, és esetleges újrafeldolgozás után az atomerőműben elhasznált fűtőelemek, amelyeket azonban még hosszú évtizedeken át biztonságosan tudnak tárolni a szintén Pakson található kiégett kazetták átmeneti tárolójában.

Kereki Ferenc kiemelte, hogy a lakosság tájékoztatására a kutatómunka során nagy hangsúlyt helyeznek. Ebben jelentős szerepet vállal a munkálatok térségében fekvő kilenc település által alkotott Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT).

Kovács Győző elnök, Boda független polgármestere azt mondta, a lakosság nagyon várta a kutatási munkálatok újraindulását, hiszen évek óta sokat hallott a tervekről. Beszámolt arról is, hogy ellenőrző bizottságot hoztak létre a környező települések képviselőiből, hogy nyomon követhessék a vizsgálatokat.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com