Átadták a Honvédkórház koraszülött intenzív részlegének korszerűsített eszközparkját

2

Átadták a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) koraszülött intenzív centrumának (PIC) korszerűsített orvostechnikai eszközparkját hétfőn.

A beruházás valamivel több mint 112 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg, és a projekt során a legkorszerűbb inkubátorokat, lélegeztető gépeket, multifunkciós betegőrző monitorokat, ultrahangkészülékeket vásároltak, illetve megújult az ezeket összekötő informatikai rendszer is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a koraszülött-ellátás az élet legdrámaibb hadszíntere, és a most átadott korszerű műszerekkel a veszélyeztetett újszülöttek életben maradási esélyei jelentősen javulnak. Hozzátette: az intenzív részleg halálozási mutatói jobbak az országos átlagnál.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: annak ellenére, hogy az uniós direktívák miatt a közép-magyarországi régió kevés fejlesztési forráshoz jutott, vannak folyamatban nagy ívű projektek. Az államtitkár hozzátette: az országban hozzávetőlegesen 330-340 milliárd forint értékű uniós forrásból megvalósuló kórházfejlesztés zajlik, és mint mondta, ilyen lehetősége nem volt Magyarországnak az elmúlt évtizedekben. Egyben támogatásáról biztosította a Honvédkórházat arról, hogy minden hasonló fejlesztést támogatni fog a jövőben.

Nádor Csaba, a PIC-részleg vezető főorvosa elmondta, az intézmény 14 ágyas PIC-osztályán átlagosan évente 230-270 kis súlyú koraszülöttet látnak el, közülük körülbelül nyolcvan baba születik 1500 gramm alatti súllyal. Terveik között szerepel, hogy további hat ággyal bővítik a most rendelkezésre álló kapacitásukat.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com