Mennyire jó ország Magyarország?

1

Mennyire jó ország Magyarország – azaz mennyire járul hozzá az emberiség javára a közjó megvalósulásához? Kiderül egy közelmúltban publikált rangsorból, amelyet nemzetközi intézmények indikátorai alapján állítottak össze. Régiónkból csak Románia nem előz meg minket – írja a napi.hu

A közelmúltban publikáltak egy rangsort Good Country Index néven, amely 125 nemzetet rangsorolt az alapján, hogy az emberiség javára mennyire járulnak hozzá a közjó megvalósulásához, illetve mennyit vesznek el abból, vagyis, hogy az országok rendelkezéseinek, viselkedésének milyen globális hatásai vannak.

A felmérést készítők az ENSZ, a Világbank és más nemzetközi intézmény, valamint néhány civil szervezet által használt 35 indikátora alapján, hét kategóriába (tudomány és technológia, kultúra, világbéke és biztonság, világrend, Föld és klíma, prosperitás és egyenlőség, egészség és jólét) sorolva állította össze a rangsort – olvasható a cikkben. 

Ami Magyarországot illeti, az összesített listán a 61. helyen áll. A hét kategórián belül egyedül a tudomány és technológia terén kerültünk be a top 10-be, de kultúra terén is relatíve a rangsor tetején, a 13. helyen állunk. Ami a többi kategóriát illeti: a világrend indexében az 59., a Föld és klíma rangsorában 76., a prosperitás és egyenlőség terén a 78. helyen állunk, míg az egészség és jólét kategóriájában a 101., a világbéke és biztonság rangsorában pedig a 123. helyezést sikerült elérni a vizsgált 125 ország között – számol be a napi.hu.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com