Megkezdődött a parlagfű elleni közérdekű védekezés Tolnában

1

Megkezdődött a parlagfű elleni közérdekű védekezés Tolna megyében, amelyet július végéig hét esetben rendeltek el – közölte a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága az MTI-vel.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a hét helyrajzi számon elrendelt védekezés fél hektárnyi területet érintett; a szárazdi, murgai és paksi területekre vonatkozó határozatokat közzétették a kormányhivatal honlapján is. A helyszíni ellenőrzések alapján a megye mezőgazdasági területein a tavalyihoz hasonló a parlagfű-borítottság – ismertette a hivatal.

A határozatok szerint a fertőzött területeket 10-34 százalékban 45-50 centiméteres, virágbimbós állapotban lévő parlagfű borította, de előfordult 90 százalékos fedettség is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az idei időjárás kedvez az allergén gyomnövénynek, a magas hőmérséklet és a sok csapadék elősegíti a csírázását, és meggyorsítja fejlődési szakaszait.

A növényvédelmi szervezet 2013-ban 129 esetben mintegy 37 hektárra rendelt el közérdekű védekezést, növényvédelmi bírságot pedig 40 hektár után róttak ki. A földhasználónak a költségek egy részét akkor is ki kell fizetnie, ha a határozatot követően önállóan mentesíti a parlagfűvel fertőzött területet.

A kormányrendelet szerint a bírság mértéke belterületi és külterületi ingatlanok esetén egyaránt 15 ezer és 5 millió forint között lehet.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com