„Kivizsgálják, ki vizsgáljon”

2

Németországban az orvosok által rendelt diagnosztikai radiológiai vizsgálatok kizárólag a sugárvédelmi hatóság engedélyezése után végezhetők el. A szigor oka: minden második radiológiai beutalás felesleges – írja a medicalonline.hu

Az óvatosság már csak azért sem árt, mivel egy nemzetközi felmérés szerint a gyermekeken végzett CT vizsgálat kétszeresére-háromszorosára növeli a gyermekkori leukémia és agydaganat kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére a röntgenberendezések sugárterhelése miatt sehol sem korlátozzák az embereken elvégezhető vizsgálatok illetve kezelések számát – vagyis nem létezik olyan dózis, amelynek átlépése minden körülmények között tilos -, mivel a negyvenes éveik végén, ötvenes éveik elején járó nők esetében például már nagyobb a kockázata egy rejtve maradó elváltozásnak, mint a két évente ajánlott mammográfiai vizsgálatból eredő sugárterhelésnek. De hasonló a helyzet akkor is, amikor egy rosszindulatú daganat terápiája során, protokoll szerűen, néhány hónapos eltéréssel kell elvégezni egy-egy sugárterheléssel járó vizsgálatot, vagy kezelést.

Bár Magyarországon is létezik a németországihoz hasonló előírás – 31/2001-es EüM. rendeletben – a hazai gyakorlatban azonban elsősorban a vizsgálatokat elrendelő orvosok feladata alaposan mérlegelni, hogy valóban szükséges-e a vizsgálat e formája vagy sem, amelyek közül egyébként nem mindegyik jár sugárterheléssel. Ez utóbbi szempontjából a diagnosztikai készülékek két nagy csoportját különböztethetjük meg: az ionizáló sugárzást kibocsájtókat, s azokat, amelyeknél nincs ilyen veszély. Ez utóbbicsoportba tartoznak például az MR illetve ultrahang készülékek, míg a közvélemény által ismert, „klasszikus” röntgenberendezések, a CT-k és PET-CT-k az előbbi kategóriába sorolhatók.

Drága, s az egészségre – meggondolatlan használata okán – egyáltalán nem veszélytelen berendezésekről lévén szó, nem mindegy, milyen idős, mennyire ellenőrzött, karbantartott készülékek mögött végzik munkájukat az egészségügyi dolgozók, mint ahogy mindez természetesen a betegek szempontjából sem mellékes- olvasható a cikkben.

A cikk folytatása ezen a linken érhető el.

Forrás: medicalonline.hu

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com