Egyeztetés előtt a nemzeti alkoholprogram

2

„Gyakorlatilag kész van a nemzeti alkoholprogram, és társadalmi egyeztetés előtt áll” – értesült a Népszava. Az egészségügyi államtitkárság a lappal azt közölte, hogy koordinálásukkal az Országos Addiktológiai Centrum kidolgozta az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, „a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő” tervet.

Az államtitkárság szerint Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni. Az anyag a „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018” címet kapta.

Az újság a legfrissebb Globális Drogvizsgálat (a Global Drug Survey) eredményei kapcsán fordult az államtitkársághoz, mert a kérdőívet idén először magyarok is – viszonylag sokan, több mint 3200-an – kitöltötték. (Összesen 14 országból, több mint 78 ezren adtak válaszokat.) Az eredményekből kiderül, hogy hazánkban éppen nem az illegális drogok, hanem az alkohol okozza az erősebb függőséget, míg a válaszadók 94 százaléka fogyasztott már életében szeszt, „csupán” 54,5 százaléka írta, hogy legalább egyszer használt már illegális drogot.

Továbbá a válaszolók 46 százaléka maga is úgy látta, ivási szokásaival az egészségét kockáztatja – 54 százalékuk nem „aggódott” -, de a kitöltők 46 százalékával az is előfordult tavaly, hogy másnaposan ment dolgozni. Ez pedig Írország után a második legnagyobb arány.

Magyarországon évente 6-7 ezren halnak meg májzsugorodás miatt – amit közvetlenül az alkohol idéz elő -, és a hasnyálmirigy-gyulladás is átlagosan 1500 emberrel végez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-as felmérése is rámutatott arra, hogy Európában az alkoholizmus az egyik leggyakoribb haláloknak számít – noha nem mindig lehet pontosan meghatározni az abból fakadó egészségügyi szövődményeket -, de az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb – olvasható a Népszavában.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com