Cukorbetegség okozta vesebántalom

6

A cukorbetegség gyakori szövődménye a vese megbetegedése. A végstádiumú veseelégtelenséget is az esetek nagy részében a diabétesz okozza, ezért is érdemel külön figyelmet a veseműködés a cukorbetegek gondozásánál. Azoknak a diabéteszeseknek, akiknek a családjában már előfordult cukorbetegség okozta vesebántalom, nagyobb az esélyük, hogy náluk is jelentkezni fog.

A vese kiserei fala átereszti a vérből kiválasztott kis molekulájú salakanyagokat (pl.kreatinint), azonban visszatartja a szervezet számára értékes nagy molekulájú anyagokat (pl.albumint és más fehérjéket). A cukorbetegség a vesefunkció romlásához vezet, mely kezdetben csak kisfokú fehérjevizelést, később dialízist vagy veseátültetést igénylő veseelégtelenséget okozhat.

A diabétesz nefropátia kialakulását több tényező is befolyásolja, mint például genetikai hajlam, a cukorbetegség fennállásának időtartama, kor, vagy egyes kísérőbetegségek. Míg az 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegségnél 5-15 évvel kell számolni a nefropátia kialakulásával, addig a 2-es típusú cukorbetegség ennél jóval korábban, akár a diabéteszt megelőző állapotokban is kialakulhatott.

Mivel a cukorbetegség vesekárosító hatása kezdetben tünetmentes, a vizelet fehérjetartalmát már a diabétesz megállapítását követően laborvizsgálattal ellenőrizni kell. Vesebántalom áll fenn, amennyiben a vizelettel kiválasztott albumin mennyisége háromból két vizsgálat alapján kórosan magas. A betegség a későbbi stádiumaiban a láb és a boka duzzadását (ödéma), gyengeséget, étvágytalanságot, émelygést, álmatlanságot, alvászavart, zavartságot, összpontosítási nehézséget okozhat, mely tünetek a betegség előrehaladásával fokozatosan súlyosbodhatnak.

A vesevédelem érdekében a cukorbetegek vérnyomását többféle vérnyomáscsökkentő egyidejű szedésével lehetőleg 130/80 Hgmm alatt javasolt tartani, még idős korban is. Egyes vérnyomáscsökkentőknek vesevédő hatásuk is van, magas vérnyomású cukorbetegeknek ezek a fajta gyógyszerek segíthetnek.

A megfelelő étrend és életmód kedvező hatásán keresztül védi a vesét. A dohányzás súlyosan károsítja a vese ereit, ezért annak elhagyása a legfontosabb tényező. A diabéteszes vesebeteg számára dietetikus által összeállított étrend javasolt, mert nemcsak szénhidrátokat és zsírokat, hanem fehérjedús ételek sem ehet a beteg korlátlanul. A fehérjében és vasban szegény étrend lassítja a vesebántalom kialakulását, előrehaladását. Kerülendő még a folsav, a B6-vitamin és a B12-vitamin pótlása.

6 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com