Már napi 4000 lépés is csökkentheti a korai halálozás kockázatát

0

A napi négyezer lépés az új mágikus szám: a kutatók szerint ennyit kell naponta megtennünk az egészségünkért – írja a Transtelex. 

Tízezer lépés kéne naponta, és máris nagyon sokat tettünk az egészségünk érdekében. Egy időben szinte mindennap lehetett hallani e jó tanácsot, és az internet is tele volt megerősítő írásokkal, bár a tudományos kutatások sokáig hiányoztak a megállapítás mögül. A Guardian által ismertetett kutatásnak az a nóvuma, hogy ennél sokkal szerényebb lépésszám esetében is jelentős eredményeket regisztráltak a kutatók, akik szerint már a napi 4000 lépésnyi gyaloglás csökkentheti a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázatát. A tanulmányból az is kiderül, minden plusz 1000 lépés további 15%-os kockázatcsökkenést eredményez.

Az az elképzelés, hogy a mozgásszegény életmód összefügg a rosszabb egészségi állapottal, ma már jól ismert, azonban eddig nem volt világos, hogy mi az az optimális lépésszám, amelyre az embereknek törekedniük kellene, vagy hogy van-e olyan felső határ, amelyen túl a további egészségügyi előnyök minimálisak.

A vizsgálathoz a Maciej Banach, a lengyelországi Lodzi Orvosi Egyetem kardiológus professzora által vezetett kutatók 17 korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekben 226 889 ember vett részt, akiket átlagosan hét éven át követtek, hogy felmérjék a különböző napi lépésszámok egészségre gyakorolt hatását.

A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a napi legalább 3967 lépés megtétele csökkenteni kezdte a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázatát, míg a napi 2337 lépésnél is már megfigyelhető volt a szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkező elhalálozás veszélyének a mérséklődése.

E határértékek felett a napi 1000 lépéssel való növekedés 15%-kal csökkentette az elhalálozás veszélyét, sőt a napi 500 lépéssel való növekedésnek is volt mérhető pozitív hatása, ebben az esetben ez a rizikó 7%-kal mérséklődött – írja a lap.

Forrás: Transtelex

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com