„Letakarítani az asztalt”

0

A manapság desszertként emlegetett finomságok – szakértők szerint – csak a XVII. század óta léteznek. Ekkor született az ötlet, hogy étkezéskor az édesség külön fogás legyen. Ezt megelőzően az édes és sós ételeket egyszerre fogyasztották, később a főételek között tálalták az édességet. Végül az étkezés zárása lett a desszert, köszönhetően az újvilági ültetvények megművelésének és a csökkenő cukorárnak – írja a Diabetes Magazin. 

Szerző: Füzesi Brigitta 

A „desszert” kifejezés a francia desservir szóból származik, ami azt jelenti, hogy „letakarítani az asztalt”. Ez arra utal, hogy a desszerteket csak az után szolgálják fel, hogy a többi ételt már elvitték az asztalról.

Az egyik első kedvelt desszert a gyümölcs volt. A XVII. századi királyi családok előszeretettel fogyasztottak szezonon kívüli gyümölcsöket, ezzel bizonyítva egyrészt mérhetetlen gazdagságukat, másrészt a természet feletti uralmukat.

A desszert hosszú utat járt be, ma rengetegféle létezik, egyik finomabb, mint a másik. És van közöttük néhány igazán értékes is. A New York-i Serendipity 3 nevű étterem Frrrozen “Haute” Chocolate fagylaltkelyhe a legdrágább desszert. Az ára 25 000 dollár, azért ilyen drága, mert 5 gramm ehető 23 karátos aranyat tartalmaz.

A desszertek minden kultúrában jelen vannak, mindenütt más-más formában és ízvilágban bűvölnek el bennünket.

Franciaország: crème brûlée. A klasszikus desszert jellegzetessége a karamellizált cukorréteg a krémes, vaníliás töltelék tetején. A ropogós cukorréteg megtörése és a lágy krém elérésének élménye önmagában is felejthetetlen gasztronómiai pillanat. Ez a desszert eleganciájával és egyszerűségével varázsolja el a világot.

Olaszország: tiramisu. Az olasz konyha büszkesége, a név jelentése: „emelj fel engem”. Valódi kényeztetést nyújt kávéval átitatott babapiskóta, mascarpone, cukor, tojás és kakaópor rétegeivel. Eredetileg az északolasz Veneto régióban jelent meg, ma az egész világon ismert és kedvelt.

Japán: mochi. Hagyományos japán rizsdesszert, amely gluténmentes rizsből, úgynevezett mochigoméból készül. Puha, ragacsos textúrája és változatos ízei teszik különlegessé. Gyakran szolgálják fel ünnepek alkalmával, újévkor, mára a jó szerencse és az egészség szimbólumává vált.

Törökország: baklava. A Közel-Kelet és a Balkán országaiban népszerű, réteges desszert. Vékony tésztalapokból és sok dióból, pisztáciából vagy mandulából áll, amelyeket édes szirup vagy méz tart össze. A ropogós tésztarétegek és az édes, fűszeres töltelék rendkívül egyedi ízkavalkádot kínál.

Magyarország: somlói galuska. Az egyedülálló magyar édesség többféle piskótából, csokoládés, diós és vaníliás krémből épül fel, amit rumos szirup itat át, végül tejszínhabbal és csokoládészósszal tálalják. Gazdag ízvilága és látványos megjelenése miatt világszerte kedvelt.

Nemcsak édes

Ha szigorúan csak a tényekre koncentrálva akarjuk meghatározni, akkor megállapíthatjuk, hogy minden édesség desszert, de nem minden desszert édesség. A desszert az a fogás, amelyet az étkezés lezárásaként fogyasztunk, magába foglalja a friss, nyers gyümölcsöket és az édességeket (pl. fagylaltot, süteményeket, krémeket), de idesorolható a sajt is. Van egy örök érvényű igazság is: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy kihagyjuk a desszertet!”

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com