Portfóliódiétával is csökkenthető a szívbetegség és a stroke kockázata

0

Kevésbé ismerős az a diétarendszer, amelyet portfóliódiétának neveznek, pedig egy új kutatás kimutatta, hogy csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát – hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. 

A portfóliódiétát úgy tervezték meg, hogy csökkentse a „rossz”, azaz az LDL koleszterin szintjét, amely a keringési betegségek legfőbb kockázati tényezője. „Portfóliót” állítottak össze, amely válogatott növényi fehérjékből áll: szójából és más hüvelyesekből; viszkózus rostokból álló növényekből, például zabból, árpából, bogyós gyümölcsökből, almából és citrusokból; mogyoróból, dióból és magokból; fitoszterolokkal dúsított élelmiszerekből vagy étrendkiegészítőkből, amelyek gátolják a koleszterin beépülését; valamint egyszeresen telített zsírsavakat tartalmazó egészséges olajokban gazdag növényekből, például avokádóból.

Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy a portfóliódiéta legalább annyira csökkentheti az LDL koleszterint, mint a sztatinok korábbi generációi. Ám mindeddig csak elég keveset tudtunk arról, hogy a diéta hosszú ideig tartó követése miként hat a keringési betegségek kockázatára.

Hogy erről képet kapjanak, a kutatók 166 270 nő és 43 970 férfi diétás adatait tekintetták át, akik hosszútávú kutatásokban vettek részt az 1980-as 1990-es években, és a vizsgálati alanyoknak a kutatásba való belépéskor nem volt keringési betegségük. A megfigyelt személyek négyévenként töltöttek ki az étkezésüke vonatkozó kérdőívet.

A kutatók úgy pontozták a portfólió diéta eredményét, hogy rangsorolták, mennyit fogyasztanak a résztvevők a következőkből: növényi fehérjéből, mogyoróból, dióból és magokból, viszkózus rostokból, fitoszterolokból és növényi forrásból származó egyszeresen telített zsírsavakból. A legfeljebb 30 éves nyomonkövetési időszak után, akik a legmagasabb pontszámot érték el a diéta alkalmazásában, azoknak 14 százalékkal volt alacsonyabb a szívkoszorúér-betegségre és a stroke-ra való kockázatuk azokhoz képest, akik a legalacsonyabb pontszámot kapták. A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában publikálták.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com