MIND diéta az agyi leépülés ellen

0

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, előfordulása növekszik az életkor előrehaladtával. A magas vérnyomás jelentősen növeli az érrendszeri kognitív károsodás és az Alzheimer-kór kockázatát, mivel felgyorsíthatja az agysorvadást és olyan folyamatokat indít el, amelyek mindegyike hozzájárul a kognitív károsodáshoz és az olyan súlyos neurológiai szindrómákhoz, mint a demencia. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó feladatok. Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a magas vérnyomás kezelésére és a diéta betartására is negatív hatással lehet – írja a Diabetes Magazin.

Szerző: Simonová Erika dietetikus 

Egyes tanulmányok szerint a normális vérnyomásértékkel rendelkező egyénekhez képest a hipertóniás betegekben 4,8-szor nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A demenciát az elmúlt években a WHO globális kihívásnak nyilvánította, mivel a betegség a függetlenség elvesztéséhez vezet, ezzel nagy terhet róva a betegek családjára. Az agyi funkciók romlásának korai felismerése vitathatatlanul fontos. Az enyhe kognitív károsodás évente körülbelül 10 százalékos arányban alakul át demenciává.

A korai demencia első jelei gyakran észrevétlenek. Lehet, hogy „csak” annyit tapasztal az érintett magas vérnyomásos beteg, hogy elfelejti hol a kulcsa, nem jutnak eszébe bizonyos szavak, elfelejti bevenni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét, nem tartja be a diétás alapszabályokat, mert elfelejti a diétáról tanultakat stb. Magyarországi tapasztalataink alapján a korai kognitív zavarok kiszűrése és a demencia diagnózisának felállítása sokszor késik és lassú.

A NETIS Informatikai Zrt. által kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás ezen kognitív zavarok és a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok estén pedig képes azok előrehaladását lassítani és javíthatja a beteg életminőségét.

Az érrendszeri szövődmények és a magas vérnyomás mérséklése a kulcs a hipertónia kezelésében a kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésére. Több kutatás is vizsgálta, hogy létezik-e olyan diéta, illetve étrend, amely összefüggésbe hozható az egészséges és normális agyműködéssel, valamint hogy ezek képesek-e közvetlenül megelőzni vagy lassítani a demencia kialakulását.

A MIND diéta ajánlásai

A MIND diéta az alábbi élelmiszercsoportok rendszeres fogyasztását javasolja

  • napi három adag teljes kiőrlésű gabona vagy abból készült étel
  • legalább napi 1 adag zöldség (a zöld leveles zöldségek kivételével)
  • kétnaponta hüvelyesek (bab, borsó, lencse)
  • legalább heti 6 adag zöld leveles zöldség (spenót, sóska, saláták, káposztafélék)
  • hetente legalább 2 adag bogyós gyümölcs
  • legalább heti 5 adag dió (1 maréknyi mennyiségben)
  • heti 2 alkalommal szárnyas hús fogyasztása
  • halas étkezés heti 1 alkalommal
  • olívaolaj használata salátaöntetekhez, pároláshoz

 

A MIND diéta az alábbi élelmiszercsoportok fogyasztásának korlátozását javasolja

  • édességek és péksütemények
  • vörös húsok (és az ezekből készült termékek)
  • vaj, margarin
  • sajtok
  • gyorséttermi és bő zsiradékban sült ételek

 

Receptekért és mintaétrendekért töltse le és próbálja ki az ALSAD applikációt: www.dietaajanlas.hu

A MIND diéta a mediterrán és a DASH diéta ötvözéséből született. A MIND diéta célja az agyi leépülés megakadályozása, illetve a leépülési folyamatok lassítása. Mindhárom étrend (mediterrán, DASH, MIND) kiemeli a kevésbé feldolgozott, a növényi eredetű élelmiszerek jelentőségét, és korlátozza az állati eredetű és a magas telített zsírtartalmú ételek bevitelét.

Az ALSAD applikáció megtervezésekor kiemelten fontos volt, hogy a hipertóniások számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott nátrium-, kálium-, kalciumbevitelnek megfelelő étrendet alakítsunk ki. A rendszerben elérhető több ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció segítségével nemcsak étrendi támogatást kapnak az érintettek, hanem segítséget a mikrotápanyagok számolásában. Az alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban.

Kijelenthető, hogy a vérnyomás megfelelő szinten tartásával, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, megfelelő étrenddel (MIND, DASH, mediterrán diéta), a fizikai és szellemi aktivitással kivédeni és elhárítani nem, késleltetni azonban lehet a demencia kialakulását. Ezeket a változtatásokat azonban már a 30-as, 40-es éveinkben el kell kezdeni!

A demenciák mintegy felének hátterében szív- és érrendszeri betegségek és a stroke állnak. Ha ön magas vérnyomással él, érdemes a párperces játékokat önállóan, online elvégeznie a szellemi frissesség megfigyelésére. Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, akkor pedig a napi rutinfeladatok részévé is tehetők terápiás céllal az oldalon található játékok: www.kognitivtesztek.hu

Forrás: Diabetes Magazin 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com