Divatdiéták csapdájában

0

Nagyon sok diéta segítségével lehet viszonylag rövid időn belül látványos eredményt elérni, de sajnos ez az eredmény csupán átmeneti, hiszen a hosszú évek “kemény munkájával” felszedett kilóinkat nem űzhetjük el néhány nap leforgása alatt. Az illúziókeltés mellett nagy probléma ezekkel a diétákkal, hogy az extrém előírásaik miatt a korábbiaknál is rosszabb étkezési szokásokat vehetünk fel. A divatdiéták általában mellőzik a tudományos megalapozottságot, esetleg részigazságokat közölnek, aminek következtében még veszélyesebbek, hiszen így cáfolatuk is nehezebbé válik. Az esetek többségében közös jellemzője az étrendeknek, hogy egyes tápanyagok mennyiségének eltolódását eredményezik, ennek következtében súlyos hiányállapotokhoz, egyes esetekben túlzott bevitelhez vezetnek melyeknek akár súlyos egészségkárosodás lehet a végeredménye – írja az egeszseg.hu 

A divatdiéták helyett hosszú távon mindenképpen kifizetődőbb az egészséges táplálkozás alapjaira helyeznünk étrendünket, ezzel ugyan lassabb, de tartósabb testsúlycsökkenést érhetünk el és nem utolsó sorban egészségesebb életvitelt alakíthatunk ki.

diétákat hat nagy csoportba sorolhatjuk be, ezek a következők:

I. Zsírdús diéták

II. Fehérjedús diéták

III. Szénhidrátdús diéták

IV. Gyümölcs diéták

V. Ivókúrák

VI. Elválasztó diéták

Általában számuk és változataik naponta változnak, amint egy újdonsült celeb, vagy divatguru kitalál egy újabb csodakúrát. Ennek következménye, hogy tömegek próbálják ki az újabbnál-újabb reformokat, hiszen a médiákon keresztül hamar eljutnak az információk a fogyasztókhoz.

A diéták részletezése előtt, azok megéréséhez tisztáznunk kell néhány fogalmat

Alapanyagcsere lassú vagy gyors volta: Igaz, hogy minden egyénre jellemző a saját anyagcseréjének ritmusa, de ez is, mint a szervezetünkben minden, bonyolult és dinamikus szabályozás alatt áll. Szokásaink, életmódunk változtatásával tudatosan is befolyásolhatjuk szervezetünk működését. Amennyiben csak ritkán veszünk magunkhoz táplálékot, a szervezetünk anyagcsere folyamatai lelassulnak és alapvetően a tartalékolásra állnak be. A gyakori étkezésekkel viszont ellenkező irányba, azaz a gyors feldolgozás és a bevitt energia elégetése felé toljuk el az anyagcsere folyamatokat. Ha a gyakori étkezések során kevesebb energiát viszünk be, mint amit elhasználunk, akkor a szervezet elkezdi a tartalékait is felhasználni, tehát fogyni kezdünk. (Ha ritkán, naponta 1-2x és csak keveset eszünk, akkor előbb utóbb fogyni kezdünk, de eközben a lassú anyagcsere miatt a káros anyagok felhalmozódhatnak, székrekedés, fizikai és szellemi kimerültség jelentkezik.) Azonban nemcsak az étkezési szokások, hanem a testmozgás, különösen az izzadással járó testmozgás is jótékonyan befolyásolja anyagcserénket.

Energiaszázalék vagy E%: Három okból táplálkozunk: élvezeti cél, energiaszerzés és a szervezetünk működéséhez szükséges, de saját magunk által elő nem állítható anyagok (vitaminok, nyomelemek) megszerzése céljából. A táplálékkal bevitt összes energia az 100%. Ezt az ajánlások szerint 10-15 %-ban fehérje, 25-30 %-ban zsír, 50-65 %-ban szénhidrát (ezen belül ennek max. 10% lehet az egyszerű cukorféle) fedezi. Tehát a 25 E% fehérje azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt energia 25 %-a fehérje.

Glikémiás index: Megmutatja, hogy a bevitt szénhidrát milyen gyorsan bomlik le és szívódik fel, s mekkora vércukorszint emelkedést okoz. Értelemszerűen a legmagasabb glikémiás indexe a cukornak van, azonnal felszívódik. Az időben elhúzódó felszívódás kisebb és elhúzódóbb vércukorszint emelkedést okoz, így elkerülhetők a magas vércukorszint egészségre káros következményei.

A továbbiakban nézzük meg a diéták jellemzőit a teljesség igénye nélkül!

I. ZSÍRDÚS DIÉTÁK

Atkins diéta

Jellemzése:

Korlátozza (több lépcsőben) a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását, összetett szénhidrát napi 15-25 E%, (zöldségek, gabona, teljes kiőrlésű kenyér, tésztafélék, hüvelyesek), egyszerű szénhidrát 10 E% (gyümölcs, gyümölcslé, cukor, méz, tej joghurt). Fehérjében és zsírban gazdag 65 E% (hús, tojás, hal, sajt, olajos magvak, olajbogyó, avokádó, zsírok, olajok), viszonylag nagy mennyiségű étel is elfogyasztható, nem unalmas, nem egyhangú, nem ízetlen.

Alapja:

A szénhidrátok kiiktatásával a tartalékzsír-képzés megszűnik, a szervezet a szükséges energiát a tökéletlenül és energiaigényesen kinyerhető zsírokból fedezi.

Eredménye:

Fogyás (bár az ily módon fogyókúrázók kb 30%-a abbahagyja a kúrát idő előtt),

Veszélyei:

  • A kihagyott szénhidrátok megbetegedést okozhatnak
  • A kevesebb rost fogyasztás növeli a bélrendszeri daganatok kockázatát
  • Az inzulin, mint májregeneráló hormon, csak korlátozottan látja el a szerepét
  • Túl sok fehérje fogyasztása
  • Fokozott kalcium kiválasztás, megnő az osteoporosis veszélye

 

Dél-tengeri diéta

Jellemzése:

Az Agatson által megalkotott déltengeri diéta az Atkins diétához hasonlóan jelentősen korlátozza a szénhidrátok bevitelét. Nem a szénhidrátok számolását, hanem a magas glikémiás indexű élelmiszerek (kenyér, rizs, burgonya, kukorica, sütemény) kerülését írja elő. További különbség, hogy tiltja a telített zsírok fogyasztását és csak a többszörösen telítetlen zsírok bevitelét engedélyezi. Tiltja a legtöbb gyümölcs és tejtermék fogyasztását. Sajtok közül az alacsony szénhidráttartalmú kemény sajtok fogyaszthatók. Húst és tojást szabad enni. A zöldségek közül ajánlottak a zöld leveles salátafélék, pl.: a fejes saláta, endívia.

Veszélyei:

  • Vitamin és ásványi anyag hiány
  • Rostszegénység

 

Harvey féle tojáskúra

Jellemzése:

8 tojás fogyasztható naponta. Egyhangú étrend, de nem kell számolgatni.

Eredménye:

Szigorú energia megvonás miatt (kb.: 500 kcal/nap) gyors fogyás.

Veszélyei:

  • Koleszterin terhelés (a napi szükséglet 8-szorosa)
  • Élelmirost hiány miatti székrekedés
  • Állandó éhségérzet (rossz közérzet)

 

Tejszínhab-eper diéta

Jellemzője:

Egyhangúságra, és az emiatt kialakuló ételundorra épít.

Veszélyei:

  • Koleszterin terhelés
  • Fehérje hiány
  • Vitamin és ásványi anyag hiány

II. FEHÉRJEDÚS DIÉTÁK

Hollywood diéta

Jellemzője:

1920-as évektől ismert. Kb.: 700 kcal/ nap energia bevitel. Napi 3-6 tojást, valamint sovány húst, halat, szóját engedélyez.

Veszélyei:

  • A szervezet alapanyagcsere csökkenésével jár
  • A túl sok fehérje húgysavszint emelkedést (vesekő, köszvény) eredményez
  • Koleszterin terhelés

 

Túródiéta

Jellemzője:

Csak túró, gyümölcs és fűszerek fogyaszthatók. Alacsony energiatartalom és egyhangúság.

Veszélyei:

  • Vashiány
  • Alapanyagcsere csökkenés és fehérje terhelés.
  • Vitaminhiányos állapot alakulhat ki (pl.: B6-, B12-,D-, E-, K-vitamin)

 

A Cooly-féle diéta („Edd magad soványra”)

Jellemzése:

50E% fehérjefogyasztást engedélyez. A zsírt kiiktatja az étrendből. Napi 750 kcal fogyasztása a megengedett, ezért rövid távon eredményez fogyást, mert a csökkent energia felvételre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel (lassulással) reagál.

Veszélyei:

  • Vitaminhiányos étrend: vitaminpótlásra van szükség kb. 10 nap után
  • A bőséges fehérjefogyasztás magas húgysavszintet, vesekárosodást eredményezhet

 

A félcsirke-diéta

Jellemzése:

Napi 40 dkg csirke, valamint zöldség és burgonya fogyasztását engedélyezi. Nagyon kis energiatartalom és egyhangúság jellemzi (comb: 528 kcal, 83,6g feh., mell: 440 kcal, 98,8 g feh.)

Veszélye:

  • Nem biztosítja a napi vitamin és ásványi anyag (pl.: Ca) szükségletet

 

„Maradj fiatal és élj tovább”

Jellemzése:

Pszichológiai módszerek mellett, csukamájolajat, növényi olajat és sörélesztő fogyasztását javasolja reggelire. Energia bevitel: 1200 kcal/naponta, ennek 50 %-a fehérje

Veszélye:

  • Ilyen mértékű fehérjebevitel mellett köszvényre hajlamosít

III. SZÉNHIDRÁTDÚS DIÉTÁK

Rizs diéta

Jellemzője:

Csak ízesítés nélkül megfőzött rizs fogyasztását engedélyezi. Egyhangúságra épít.

Veszélye:

  • Vitamin és fehérje hiányos
  • Kiszáradáshoz vezethet

 

Schrott-kúra

Jellemzője:

Hetenként két nagy és két kis borivó nap. A fennmaradó három „száraz” napon: sült szilva és zsemle fogyasztható napi 700 kcal mennyiségig.

Veszélye:

  • Fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányos állapothoz vezet
  • Az alkohol terhelés miatt májkárosító lehet

 

Burgonya diéta

Jellemzője:

Napi 1kg, sós vízben megfőzött burgonya fogyasztható (kb. 900 kcal/nap).

Veszélye:

  • Fehérje vitamin és élelmirost hiányhoz vezet
  • Mellette éhségérzet jelentkezik (melléevés veszélye)

IV. GYÜMÖLCSKÚRÁK

Almakúra

Jellemzője:

Naponta 6 db alma fogyasztható (350-500 kcal/nap)

Veszélye:

Szinte az összes tápanyag hiányát eredményezi.

 

Ananász diéta

Jellemzése:

Napi 2-4 kg! ananász fogyasztható (1020-2040 kcal) Mellette egy kevés hal és hús

Veszélye:

Vitamin, ásványi anyag, fehérjehiányos

 

Diódiéta

Jellemzése:

A dió (654 kcal) mellett, még a tejszín (292 kcal) fogyasztását engedélyezi. Egyhangúságra és étel undorra alapoz.

Veszélye:

Fehérjehiány, ugyanakkor, energiában és, zsiradékokban is bő.


V. IVÓKÚRÁK

Sörkúra

Jellemzője:

Naponta 2-2,5 l sör fogyasztható (800-1000 kcal/nap)

Veszélye:

Az összes tápanyag hiányát eredményezi (fehérje, C-, B6-, B12, A-, D-, E-, K- vitamin, ásványi anyag).

 

Bor- és kenyérkúra

Jellemzése:

Napi 8 dl fehér, száraz borból (600 kcal) és 1 db zsemléből (147 kcal) áll. (747 kcal összbevitel) Egyhangú diéta.

Veszélye:

Nem biztosítja a megfelelő tápanyag, vitamin és ásványi anyag szükségletet.

 

Tejkúra

Jellemzője:

Naponta 2 liter (2,8%-os) tej fogyasztható (1200 kcal/nap).

Veszélye:

Vas-és C-vitamin hiányt, rosthiányt eredményez.


VI. ELVÁLASZTÓ ÉTRENDEK

Hay-féle elválasztó diéta

Jellemzője:

W.H. Hay dolgozta ki. Az élelmiszerek kombinációinak meghatározásán alapul (nem fogyasztható együtt szénhidrát fehérjével és „savat tartalmazó” gyümölccsel – citrusfélékkel), a zöldség, gyümölcsfogyasztást (lúgosító élelmiszereket) növeli az energiadúsabb élelmiszerek rovására. A fehérje, szénhidrát, zsírfogyasztás mennyiségét korlátozza, a finomított és feldolgozott élelmiszerek kerülendők.

Lényege, hogy az ételeket három csoportra osztja (A, B, C).

  • Az A csoportba a fehérjedús,
  • A B-be „neutrális”, mint zöldségek, magok, saláták,
  • A C-be a keményítő tartartalmú ételek kerülnek.

Az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhető, de nem szabad az A és a C csoportot kombinálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a páciens nem ehet húshoz, húskészítményhez tésztát, kenyeret. Tudományos vizsgálatok a hatását nem igazolták.

Példa:

reggeli: friss gyümölcs + joghurt + teljes kiőrlésű gabona + olajos magvak + gyógytea/gyümölcslé, ebéd: hús/hal/tojás/sajt + friss nyers saláta/párolt zöldség/főzelék + alma/narancs, vacsora: héjában főtt burgonya + vaj/vajas Graham kenyér + párolt zöldség/zöldfőzelék/saláta + friss füge tejszínnel/krémsajttal,

Eredménye:

A zsírfogyasztás visszaszorítása miatt fogyás várható. A testtömeg csökkenés alapja: a kombinációk miatt hosszú távon kevesebb energia-bevitel történik

Veszélye:

Tudományos alapja nincs, fejlődésben lévő, idős, beteg ember számára a szükségesnél kevesebb fehérjét biztosít.

 

Testkontroll

Jellemzője:

A „természetes higiénia” elvén alapszik. A szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönülve, szakaszosan működik:

  • A szervezet táplálék felvevő időszaka: 12-20 óra
  • A beépülés időszaka: 20-04 óra
  • A kiválasztás időszaka: 04-12óra

Az „ételek társításának elve”: nagy szénhidrát tartalmú növényi és nagy fehérje tartalmú állati eredetű táplálék együtt nem fogyasztható (rothadás a gyomorban). Hőkezelt és tartósított gyümölcs, lekvár, gyümölcslé szintén tilos (erjedés a gyomorban). Az étrend 70% vízből (gyümölcsből és zöldségből) és 30% koncentrált élelmiszerből áll, zöldség, gyümölcs, csíra, gabona, olajos magvak és vaj az étkezés alapja.

Példa:

délelőtt: csak gyümölcs (gyümölcslé) fogyasztható, ebédre: gyümölcs, saláta és zöldség fogyasztása engedélyezett (2-3 naponként azonban csak gyümölcs) néha olajos magvak/tészta/kenyér/gabonamagvak, vacsorára: zöldség + (ritkán) állati eredetű (hús)/keményítő tartalmú növényi élelmiszer, vacsora után: legalább három órával gyümölcs, tej, tejtermék nem fogyaszthatók (kivéve a vajat), Kizárólag desztillált vizet lehet inni.

Eredménye:

Elérhető vele testtömeg csökkenés (a kis energiaértékű zöldség, gyümölcsfogyasztás miatt), az étrend betartásával a napi energia bevitel, mintegy 30-50 %-kal csökkenhet.

Veszélyek:

Hibás állítások:

  • „Az emésztés minden más életműködésnél több energiát fogyaszt.” (valóság: a felszívódási és az anyagcsere folyamatok alatti veszteség az energiaszükséglet kb. 13%-a)
  • „Az ivóvízben az emberi szervezet számára nem hasznosítható „káros anyagok” (szervetlen ásványi anyagok: F, Ca, Mg.) vannak.” (Valóság: Az ásványi anyagoktól mentes víz szinte ihatatlanul rossz ízű, a gyógyvizek pont a különböző ásványi anyag összetétel miatt gyógyvíz. Vizsgálatok kimutaták, hogy a keményebb vizet fogyasztók között kevesebb a tápcsatorna daganatok valamint a koronáriabetegség miatti halálozások száma).

A testkontroll diéta tudományosnak tűnő részigazságokkal érvel, de a saját ideológiáját nem igazoló tényeket elhallgatja, vagy valótlannak mondja. Zn, D- és B12-vitamin, riboflavin, tiamin hiányhoz vezet, kevés (teljesértékű) fehérjét és kalciumot (osteoporosis veszélye) tartalmaz, a növényi és állati eredetű élelmiszerek elkülönített fogyasztása hátrányosan hat a tápanyagok felszívódására (komplettálás elve), mindez fokozottan veszélyessé teszi a gyermekek számára.

EGYÉB ÉTRENDEK

Vércsoport diéta

Lényege:

Az ételek felszínén található fehérjék (a lektinek) „összeragasztanak” bizonyos molekulákat és sejteket azoknak az embereknek a szervezetében, akik nem alkalmasak ezeknek az ételeknek a fogyasztására. Mindez betegségekhez és elhízáshoz vezet. A vércsoport diéta némely eleme ellentmond a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ajánlásnak. Bizonyos esetekben meglehetősen egyoldalú táplálkozást, fontos táplálékféleségek mellőzését javasolja, amely hiányállapotok kialakulását vonhatja maga után, illetve adott esetben a jelenlegi táplálkozás-élettani ismeretek alapján kórállapotokra is hajlamosíthat. A szerző (D’Adamo) elmélete szerint az élelmiszerekben előforduló lektinek másképpen hatnak a különböző vércsoportú emberek szervezetére.

A 0 vércsoportúaknak:

Nagy hústartalmú, ugyanakkor csekély tej-, tejtermék- és cereália tartalmú étrendet tart kívánatosnak.

Veszélye: Rövid időn belül B-és K-vitamin pótlásra van szükség

Az A vércsoportúaknak:

Vegetáriánus jellegű, kevés tej és tejtermék fogyasztásával.

Veszélye: Fe-, Zn-, B12-vitamin és fehérjehiány

A B vércsoportúaknak:

Vegyes étrendet javasol, de több a tojás, mint az egészséges ajánlásban és korlátozza a kenyérfélék fogyasztását is.

Veszélye: B-vitamin hiány

Az AB vércsoportúaknak:

Kis hús- és gabonatartalmú étrendet tart megfelelőnek.

Veszélye: C-vitamin pótlására lesz szükség

 

Norbi update

Jellemzése:

Norbi szerint bármit szabad enni, csak az étkezés ideje nem mindegy. A különböző ételek, élelmiszerek fogyasztását napszakhoz köti. A szerző azt vallja, hogy az étkezési ritmusnak őseink táplálkozásához kellene igazodnia, mely alapján a szénhidrátban gazdag ételek csak délelőtt, a fehérje források egész nap fogyaszthatók. A napszakokat kódok jelölik, és ezek alapján csoportosítja az ételeket. Az 1-es kódszámmal ellátott ételeket, élelmiszereket reggel 6-tól este 10-ig, a 2-es kódúakat reggel 6-tól délután 3 óráig, a 3-as kódúakat csak délig szabad enni.

Az 1-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól este 10-ig): A szerző szerint az 1- es kódszámú élelmiszerek, ételek (pl.: sertéspörkölt, borjúpaprikás) nem hizlalnak, tehát korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Sovány tej, tejföl, túró, tojás, mozzarella, feta sajt, húsok (grillezett, pácolt, főtt, sült), gomba, párizsi, olasz virsli, grapefruit, citrom, meggy, paprika, paradicsom, káposzta, uborka, lecsó, hal, száraz borok és pezsgők, light üdítő italok, sertéspörkölt, borjúpaprikás, pacal és még sok más.

A 2-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól délután 3 óráig):

A 2-es kódszámú élelmiszerekből, ételekből csak a szokásos mennyiség fele fogyasztható el. Hétmagvas barnakenyér. Teljes kiőrlésű péksütemények, normál müzli, pászka, Pannónia sajt, csabai kolbász, disznósajt, hurka, fasírt, babgulyás, narancs, őszibarack, ketchup, majonéz, barbecue mártás, chilis bab, francia saláta, gorgonzola sajt, székelykáposzta, sör, félédes borok, zöldborsó, kukorica é a hagyományos köretek (rizs, burgonya) stb.

A 3-as kódszámú, élelmiszerek, ételek (csak délig szabad):

A 3-as kódszámú élelmiszerekből, ételekből ritkán és keveset szabad enni. Cukrozott gyümölcslevek, fehér kenyér, háztartási keksz, házi tehéntej, kockasajt, aranygaluska, banán, méz, bundás kenyér. Burgonyakrokett, káposztás tészta, hortobágyi húsos palacsinta, téliszalámi, sertésmájkrém, kóla, datolya, dió, földimogyoró, csokoládé, gesztenyepüré, normál jégkrém, lekvárok, máglyarakás, makaróni, spagetti, pizza, rántott karfiol, rétesek, parfé, rum, martini stb.

A módszer hatásossága tudományosan nem bizonyított. A könyvben sok a pontatlan, szakmai szempontból hibás megfogalmazás (pl.: szénhidrátban szegény aminosav). A szerző szerint, nem a tej zsírtartalma, hanem a cukor tartalma okoz elhízást, ami nem igaz. Schobert Norbert a könyvében leírja; hogy az 1-es kódszámú termékek, ételek nem hizlalnak ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Ez a kijelentés szakmai szempontból elfogadhatatlan, mivel minden élelmiszer, étel energiát szolgáltat és ennél fogva súlygyarapodást okozhat. A könyvben többek között az is szerepel, hogy az alkohol nem hizlal, ami ugyancsak hamis állítás.


A fentiekben említett étrendek csupán töredékei annak a számtalan divatdiétának, melyek az utóbbi évtizedekben napvilágot láttak. Összességében, ha szeretnénk testsúlyt csökkenteni semmiképpen ne valamelyik divatdiéta előírásait, vagy valamely celeb gondos tanácsait megfogadva próbálkozzunk, hanem forduljunk szakemberhez, aki segítséget nyújt az egészséges fogyókúra javaslatainak megismeréséhez, illetve a gyakorlati megvalósításhoz, ezzel együtt egy egészségesebb táplálkozás kialakításához.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com