Nem erősíti a csontokat a tej nagymennyiségű fogyasztása egy svéd kutatás szerint

2

Nem erősíti a csontokat a tej nagy mennyiségű fogyasztása – derítette ki egy nagy létszámú svéd kutatás. Azoknál a nőknél, akik napi három pohárnál több tejet ittak, valójában nagyobb volt a csonttörés esélye, mint akik ennél kevesebbet fogyasztottak idézte a BBC hírportálja az Uppsalai Egyetem szakemberei által a British Medical Journalban közzétett kutatást.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy kutatásuk csak utal a tendenciára, adataik nem értelmezhetők bizonyítékként arra, hogy a túlzott tejfogyasztás vezetett csonttöréshez. Úgy vélik, hogy valószínűleg az alkohol és a testsúly is az okok között volt. Sokáig azért tanácsolták a tej ivását, mert jó kalciumforrás, ám a tej csonterősítő és töréseket megelőző hatását vizsgáló tanulmányok ellentmondásos eredményekre jutottak.

Svéd kutatók megvizsgálták 61 400 nő táplálkozási szokásait az 1987 és 1990 közötti időszakban és 45 300 férfiét 1997-ben, ezután éveken át kísérték figyelemmel egészségi állapotukat.

A résztvevőket kérdőív kitöltésére kérték arról, milyen gyakran fogyasztanak mindennapi ételeket, köztük tejet, joghurtot, sajtot. Ezután nyomon követték, hánynak tört el a csontja és hányan haltak meg a következő években.

A nők követésének 20 éves időszakában nagyobb volt a csonttörés valószínűsége azoknál, akik napi három pohár tejnél (680 milliliternél) több tejet ittak, mint azoknál, akik ennél kevesebbet fogyasztottak. Az első csoportnál a halál kockázata is nagyobb volt.

„A három vagy annál több pohár tejet ivók kétszer akkora valószínűséggel hunytak el az időszak végéig, mint akik napi egy pohárnál kevesebbet fogyasztottak, az első csoportnál 50 százalékkal nagyobb volt a csípőcsont törésének esélye is” – mondta Karl Michaelsson, az Uppsalai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A férfiakat átlagosan 11 éven át követték az első felméréstől kezdve, és hasonló eredményeket kaptak, de a tendencia nem volt annyira erős, mint a nőknél.

A joghurtnál és más erjesztett tejtermékeknél azonban az ellenkezőjét figyelték meg: akik többet fogyasztottak, azoknál kisebb volt a csonttörés veszélye.

Michaelsson szerint az eltérést a tejcukor okozhatja, amelyről egyes korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy felgyorsítja az öregedést. „A táplálkozási irányelveken azonban nem kellene változtatni, amíg további kutatásokat nem végeznek” – tette hozzá.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com