A bor csak a rendszeres testmozgást végzőket védi a szív- és érrendszeri bajok ellen

2

Számos tanulmány szólt eddig a bor szív- és érrendszerre gyakorolt védőhatásáról, ám a legfrissebb eredmények szerint ez csak akkor érvényes, ha az illető mást is tesz az egészségéért, pontosabban rendszeresen mozog.

A bor szív- és érrendszeri védőhatását taglaló bizonyítékok folyamatosan gyűlnek az 1990-es évek eleje óta. Egyes retrospektív vizsgálatok úgy találták, hogy a bor növeli a „jó”, azaz a HDL koleszterin szintjét. Mostanáig azonban nem végeztek hosszú távú, előretekintő, véletlenszerű mintavételen alapuló felmérést a vörös- és a fehérbor HDL-szintre és a többi érelmeszesedést jelző értékre gyakorolt befolyásával kapcsolatban.

Az „In Vino Veritas”, azaz „Borban az igazság” című kutatás során 146 főt vettek górcső alá, akiknek egy csoportja vörös- (Pinot Noir), a másik pedig fehérbort (Chardonnay-Pinot) fogyasztott mértékkel ugyanabban az évben, és Csehország ugyanazon vidékén.

A mértékletes fogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 2 decilitert jelent a nőknek, illetve 3-at a férfiaknak. Az elsődleges mérőszámot a HDL koleszterin értéke jelentette az év lezárultával, a másodlagost pedig az érelmeszesedés többi mutatója – az LDL koleszterint is beleértve. A megfigyelési időszakban a résztvevők a megszokott étrendjüket folytatták.

Év végére egyik csoport HDL koleszterinszintjében sem mutatkozott különbség. Az LDL viszont alacsonyabb volt mindkettőnél, a vörösborosoknál pedig az összkoleszterinszint is csökkent. „Az egyetlen pozitív és folytatólagos hatást abban a csoportban figyeltük meg, amelynek tagjai hetente legalább kétszer mozogtak a rendszeres borfogyasztás mellett” – összegezte Milos Taborsky.

„Ez az első randomizált kutatás, amely összehasonlítja a vörös- és a fehérbor hatásait az érelmeszesedést jelző értékekre azoknak a körében, akiknél alacsony vagy közepes a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélye. Rájöttünk, hogy a mértékletes ivás csak azoknál jár védőhatással, akik edzenek. A vörös- és a fehérbor ebből a szempontból hasonlónak bizonyult” – magyarázta Taborsky professzor az ESC Kongresszuson.

Forrás: medipress.hu

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com