Az elhízás szerepe a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában

0

Az elhízás (obezitás) egy kórállapot, amely az egészségtelen étkezés, a testmozgás hiányának és az esetlegesen meglévő genetikai hajlamnak köszönhetően alakul ki, aminek következtében testünk egyre több zsírt raktároz el. A növekvő zsírraktárnak köszönhetően csökken a várható élettartam, mivel az elhízás rengeteg betegség közvetlen és közvetett okozója.

A túlsúly következtében nő a koleszterin és a vér egyéb vérzsír szintje. Ez elősegíti a zsíros lerakódások kialakulását az erek falában (arterioszklerózis). A koszorúserekben létrejövő elváltozás miatt a szívizomzat vérellátása romlik, ami mellkasi fájdalmat, szívrohamot okozhat. A magas vérnyomás is kapcsolatban áll a kövérséggel, hiszen a testsúly növekedésével párhuzamosan a vérnyomás is hajlamos növekedni. A magas vérnyomás önmagában nem mindig okoz tüneteket, viszont fokozza a szélütés és a szívroham kockázatát. Az elhízás továbbá a cukorbetegség hajlamosító tényezői között is fontos szerepet játszik.

Az állapot fokozza a vénás keringési elégtelenség kockázatát is. A keringés lassulása következtében a vérpályán belül rögképződés indul meg, ami trombózis kialakulásához vezethet. Az elszabaduló vérrögök a tüdőbe jutva embóliát okozhatnak, ami életveszélyes állapot.

Megállapíthatjuk, hogy az elhízás következtében létrejövő folyamatok egymás hatását erősítve károsítják szervezetünket.

Ezért nagyon fontos a megelőzés, a kímélő étrend és a testmozgás biztosítása, ehhez pedig mindenképp szakember segítségének igénybevétele ajánlott.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com