A házimunka is javíthatja az egészségünket

0

A házimunka is hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. Amikor a napi mozgásmennyiséget számoljuk, akkor abba belekalkuláhatjuk a takarítást is – hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Az amerikai NEAT betűszó (Non-Exercise Activity Thermogenesis) a nem edzésből származó fizikai aktivitás által kiváltott anyagcsere-növekedést jelenti. Dr. Jacquelyn Kulinski, a Wisconsin Egyetem Orvosi Karának egyetemi docense szerint a NEAT tevékenységek közé tartozik a házimunka is, ami nem elhanyagolható!

A hivatalos ajánlások szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc intenzív aerob fizikai tevékenységre van szükségünk. Az emberek többsége azonban nem éri el ezt a szintet. Dr. Kulinski szerint a fizikai inaktivitás két összetevőből áll: nem mozgunk eleget és túl sokat ülünk. A The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint naponta 60-75 perc mérsékelt fizikai aktivitásra van szükség ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a 8-9 órai ülést.

A NEAT tevékenységek, mint például a házimunka, hozzájárulhatnak az egészséghez. Dr. Kulinski megállapította, hogy ha naponta egyszerűen csak 90 percet állunk ülés helyett, javulhatnak az egészségügyi mutatóink.

Tehát már az is segít, ha felállunk és kiteregetjük a kimosott ruhát.

A takarítás közben elégetett energia értéke változik az életkorunk, a nemünk és a testösszetételünk szerint. Az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának adatai szerint egy 77 kg-os felnőtt átlagosan hány kalóriát éget el 15 perc alatt a következő tevékenységekkel:

  • Televíziónézés: 26 kalória
  • Ruhák kiteregetése: 41 kalória
  • Padlóseprés, portörlés: 47 kalória
  • Porszívózás, főzés, mosogatás: 67 kalória
  • Ablakmosás, garázs takarítása: 71 kalória
  • Intenzív takarítás: 87 kalória
  • Kerítésfestés, padlófényezés: 91 kalória
  • Ereszcsatorna takarítása: 101 kalória
  • Bútormozgatás: 118 kalória
  • Kocogás: 142 kalória

A takarítás nem csak a portól szabadít meg minket. A Mindfulness című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azok a diákok, akik tudatosan mosogattak, erősítették a pozitív érzéseiket és csökkentették a negatívakat. Tehát mindannyian egészségesebbek leszünk, ha vidáman végezzük a házimunkát. Dr. Kulinski szerint a házimunka közbeni éneklés vagy fütyörészés jótékony hatású. Ő maga bekapcsolja a zenét, és táncmozdulatokkal takarít, ami sokkal élvezetesebbé teszi a munkát.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com