A cukorbetegek kezelésére fejlesztett fogyasztószer a szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti

0

A szemaglutidra szinte csodaszerként tekintettek eddig is. Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószernek is bizonyult, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írja a Guardian cikke nyomán a Telex. 

Az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát – állítják a University College London kutatói.

Már egy kis fogyás is javíthatja a kardiovaszkuláris betegségek kimenetelét. Az elhízás európai kongresszusán ismertetett tanulmány szerint azonban a gyógyszer attól függetlenül jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, hogy mi volt a kezelt páciens kiinduló súlya vagy hogy mennyit fogyott a szemaglutiddal.

A tanulmány vezető szerzője, John Deanfield professzor szerint a szemaglutidot rutinszerűen kellene felírni kardiovaszkuláris betegségek kezelésére. „Ez a fantasztikus gyógyszer korszakalkotó. A tanulmányunk azt sugallja, hogy a fogyáson túl a szemaglutid a szív- és érrendszeri kimenetelek javítását alternatív mechanizmusokkal éri el. Egyértelmű, hogy valami más is történik, ami a szív- és érrendszernek előnyös” – mondta Deanfield.

A tanulmány olyan 45 éves vagy idősebb felnőtteket vizsgált, akiknek a testtömegindexük 27 felett volt. (25 feletti értéknél beszélünk túlsúlyról, 30 felett elhízásról.) Feltétel volt még, hogy a vizsgálat alanyai korábban valamilyen kardiovaszkuláris eseményen, például szívrohamon estek át. A 41 országból bevont 17 604 páciens egyik része hetente 2,5 milligramm szemaglutidot kapott, míg a másik részük 40 hónapon át placebót szedett. A szemaglutidos csoport 8803 betegéből 569 (6,5 százalék) tapasztalt elsődleges kardiovaszkuláris végponti eseményt, például szívrohamot, míg a placebocsoportban 8801 beteg közül 701 (8 százalék).

Deanfield úgy véli, hogy a szemaglutidra úgy érdemes tekinteni, mint a koleszterincsökkentőként ismert sztatinokra, amelyek az 1990-es években forradalmasították a gyógyászatot. „Most már van egy gyógyszercsoportunk, amely képes átalakítani az öregedés sok krónikus betegségét” – írja a lap.

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com