Hazai ajánlások a megfelelő diéták alkalmazásához

0

Az elhízás krónikus, recidiváló betegség, ezért sikeres kezelése hosszú távú folyamat, amelynek legfőbb eleme a megfelelő diéta alkalmazása. A diéta során alapvető fontosságú a korábbi kalóriabevitel csökkentése – írja a MedicalOnline.

A túlsúly és az elhízás kezelésében alapvető szerepet játszik az életmód-terápia, amelynek legfontosabb eleme a megfelelő diéta.

Egy 2014-es reprezentatív vizsgálat szerint a magyar férfiak átlagos energiabevitele 2718 kilokalória (kcal)/nap, míg a nőké 2034 kcal/nap volt. Megfigyelhető, hogy mindkét nemnél a legfiatalabb korcsoport energiabevitele volt a legnagyobb. Ez azt jelentette, hogy a 18–34 éves korcsoportban az energiabevitel férfiaknál 2972,2 kcal/nap, míg a nőknél 2130,5 kcal/nap volt. Ez az adat különös aggodalomra ad okot, mivel előre jelzi, hogy a fiatalabb korosztályok esetében a túlsúly és az elhízás további térhódításával kell majd számolnunk (1).

Étrendünkben a kalóriabevitel szempontjából három elsődleges makrotápanyagot különböztethetünk meg: a szénhidrátok grammonként 4 kcal-t, a fehérjék 4 kcal-t, a zsírok 9 kcal-t biztosítanak.

Már évtizedekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a testsúlycsökkenés szempontjából nemcsak a kalóriaredukció, hanem a tápanyag-összetétel is számíthat, ugyanakkor egyértelmű az energiakorlátozás szerepe is. A makrotápanyagok összetételének változtatásával járó különböző diéták testtömegcsökkentésre gyakorolt hatásait széles körben tanulmányozták. Egy metaanalízisben például a testsúlycsökkenés az energiabevitel korlátozásával és nem a szénhidrátbevitellel mutatott összefüggést (2). Ezt a megfigyelést más vizsgálatok eredményei is alátámasztották, melyek szerint az elhízottaknál különböző tápanyag-összetételű diéta és egységes, 1700 kcal/nap energiakorlátozás mellett a fogyás csak energia- és „compliance”-függő volt (3).

A diétás terápia alapjai

A beteg táplálkozásának ismerete a kezelőorvos számára alapvető fontosságú. Meg kell ismerni a beteg táplálkozási szokásait mennyiségi és minőségi oldalról. Emiatt írassunk a beteggel háromnapos táplálkozási naplót, amely tartalmazza két munka- és egy munkaszüneti nap valamennyi megevett, megivott tápanyagát, a mennyiségek megjelölésével. Ezeket az adatokat dietetikus segítségével kell kiértékelni (4).

A fogyáshoz tartósan negatív energia-egyensúlyt, átlagos esetben (BMI = 32 kg/m2/*) napi 500–750 kcal deficitet kell kialakítani, amely az aktuális súly fenntartásához szükséges energiaszükséglet kb. 30%-át jelenti. Ez egy nem morbid, obez nőnél napi 1200–1500 kcal, férfiaknál 1500–1800 kcal bevitelét feltételezi. Ezen belül az alacsonyabb kalóriabevitel (nőknél 1200 kcal, férfiaknál 1500 kcal) nagyobb mértékű fogyást eredményez. Az energiadeficit kiszámításánál figyelembe kell venni az elhízott napi átlagos energiabevitelét is (pl. egy extrém obez naponta akár 5000-8000 kcal-t is bevihet). A betegek részére a táplálkozási ajánlásokat személyre szabottan, az egyéni preferenciák és kezelési célok figyelembevételével kell kialakítani (4). A jó ajánlás támogatja a biztonságos, hatékony, táplálkozási szempontból megfelelő, kulturálisan elfogadható és megfizethető étrendet, illetve a hosszú távú diéta megtartását.

Az étrenddel kapcsolatos további, általános tanácsok az alábbiak:

  • Az ételek és italok energiasűrűségének csökkentése
  • Az ételadagok méretének csökkentése
  • Az étkezések közötti nassolás kerülése
  • Ajánlott a reggeli fogyasztása, kerülendő az éhezés
  • A kontrollvesztés vagy a falásrohamok epizódjainak csökkentése (4) – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com