Uniós járványvédelmi központ: növekedni fog a kanyarós megbetegedések száma, magas fokú átoltottságra van szükség

0

A kanyarós megbetegedések száma az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább fog nőni, minden uniós tagállamnak maximális erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy elérje és fenntartsa a magas szintű átoltottságot – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken.

Az uniós ügynökség sajtóközleménye szerint a kanyaró minden korcsoportban veszélyt jelent, a fertőzés magas számban okoz megbetegedést. A legnagyobb kockázati csoportot a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, akik még nem kaphatnak védőoltást. Az öt év alatti, oltatlan gyerekek szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, mivel a kanyaró ebben a korcsoportban számos szövődménnyel járhat.

A kanyaró nagyon könnyen terjed, és megállításához elengedhetetlen a magas, legalább 95 százalékos lakossági átoltottság. Mivel a betegségnél csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, a leghatékonyabb védekezés ellene a két dózisból álló, kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás biztonságos és hatékony módja a fertőző betegségek okozta egészségügyi terhek csökkentésének és a halálesetek elkerülésének.
Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos szerint a kanyarós megbetegedések Európa-szerte növekvő tendenciája aggasztó.

„A kanyarójárvány annak tulajdonítható, hogy nem elég magas az átoltottság. Arra kérek mindenkit, hogy ellenőrizze, be van-e oltva, a szülőket pedig arra kérem, hogy gondoskodjanak arról, hogy gyerekeik időben megkapják a szükséges oltásokat. A védőoltás életeket véd és életeket ment, ez az egyik legerősebb eszközünk a kanyaró és számos más fertőző betegség ellen” – nyilatkozta.

Fokozni kell az erőfeszítéseket a be nem oltott vagy részlegesen beoltott lakosság azonosítására és elérésére. Biztosítani kell az immunizációhoz való egyenlő hozzáférést, különösen a veszélyeztetett népességcsoportok, például a bevándorlók, az etnikai kisebbségek körében és a menekülttáborokban élők számára – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com