Az orvosi vizit előtt érdemes összeszedni a gondolatainkat

0

Vélhetőleg mindenki járt már úgy, hogy az orvostól hazafelé jutott eszébe: mi mindent akart még elmondani, megkérdezni. Épp ezért érdemes a vizit előtt összeszedni a gondolatainkat, és leírni egy papírra. Ezt aztán az orvosnál elővéve ellenőrizhetjük: mindent megbeszéltünk-e.

A Magyar Kardiológusok Társaságának összefoglalója

Közölje, hogyan érzi magát!

Írja le a tüneteit, amelyek miatt aggódik vagy amelyek problémát okoznak. Ha bármilyen változást érez a közérzetében, akkor jegyezze fel, mikor kezdődött a változás.

A közérzete szempontjából lényegesek az alábbi tényezők:

– Van-e fájdalma (például mellkasi fájdalma)? És ha igen, pontosan hol?

– A fájdalom állandó-e, vagy pedig elmúlik?

– Mikor és milyen gyakran tapasztalja a tünetet? Például evés előtt vagy után jelentkezik-e vagy a reggeli felkeléskor, esetleg lefekvéskor vagy fizikai aktivitás után?

– Meddig tart? Pár másodpercig vagy pár percig?

– Erősödnek-e a tünetek, amikor fizikailag aktív? Ha igen, akkor milyen fajta aktivitás esetén romlik a helyzet?

Mit kezd a tünetek jelentkezésekor?

– Bevesz-e valamilyen gyógyszer, amitől enyhülnek a tünetek? Milyen gyógyszert szed ilyenkor (például mellkasi fájdalom esetén nitroglicerint)? Mikor és miként alkalmazza a gyógyszert?

– Segít a gyógyszer?

– Alkalmaz-e mást is, ami segít, például vitamint, gyógynövényt, étrendkiegészítőt, vény nélküli gyógyszert, fizikoterápiát, akupunktúrát vagy bármi mást?

– Járt-e már korábban, más orvosnál is ugyanezekkel a tünetekkel? Ha igen, akkor milyen terápiát kapott?

A tünetek jellege

– Ön szerint a tüneteire hatással lehetnek a problémái, az aggodalmai vagy a stressz? (Ha igen, akkor magyarázza el ezeket az orvosnak!)

– Aggódik-e amiatt, hogy ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy romlik a szívének az állapota?

Miben segíthet az orvos?

– Gondolkodjon el azon, hogy mit remél, miben tud az orvos segíteni! Ha van erről elképzelése, akkor írja le! Soha nem tudhatja egy páciens pontosan, hogy az orvos mit fog tenni, ezért ne akarjon az orvosa helyett is gondolkodni, hagyja rá a döntést a szakértőre!

Kérdezzen vissza, ha valami nem világos, és kérje meg az orvost, hogy ajánljon a betegségével kapcsolatos, hiteles tartalmat, ahonnan tovább tájékozódhat.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com