A gluténérzékenyek költségei és az Egészségpénztárak

0

Becslések szerint a magyar lakosság 7–12 százaléka szenvedhet gluténintoleranciában. Ennek következtében egyre többen kényszerülnek gluténmentes diéta követésére, ami anyagilag igen megterhelő.

A cöliákia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, vagyis a szervezet a gluténre antitestek termelődésével reagál, károsodnak a vékonybél bélbolyhai, és felszívódási zavar alakul ki. Mivel a betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, kezelési módja kizárólag az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ennek szigorú betartásával a bélbolyhok regenerálódnak, a betegség tünetei megszűnnek. A KSH 2021-es kutatása alapján a magyarországi 15 éves és annál idősebb lakosság 1,8 százaléka követett gluténmentes diétát 2019-ben, köztük arányaiban a legtöbben a 30–44 évesek voltak.

A diéta betartása jelentős többletköltségekkel járhat. A gluténmentes kekszek, tészták, lisztek, pékáruk olykor kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint a nem mentes termékek. Az utóbbi években egyre szaporodtak a boltok polcain a laktóz-, glutén- és cukormentes termékek, valamint a különböző diétákba illeszthető élelmiszerek. Amikor már éppen elkezdett közelíteni a mentes és „nem mentes” termékek ára egymáshoz, a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és a gazdasági krízis ismét visszavetette a kedvező folyamatokat.

Az állam különböző kedvezményekkel segíti az érintetteket. A cöliákia is szerepel azon betegségek listáján, amelyek súlyos fogyatékosságnak minősülnek, ezért az önálló keresettel rendelkezők havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezmény igénybevételére jogosultak.

Azon szülőknek, akiknek a gyermeke érintett, emelt összegű családi pótlék vehető igénybe, valamint további kedvezményeket is kaphatnak: közgyógyellátás, ingyenes tankönyvellátás, gyermekétkeztetési kedvezmény, utazási kedvezmény.

Kevesen tudják azonban, hogy egyes gluténmentes élelmiszerek megvásárolhatók egészségpénztári számláról is. Így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OÉTI) által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek elszámolhatók, pl. az OTP egészségpénztári számla terhére. Ennek köszönhetően a gluténérzékenyeknek több forrásuk lehet bizonyos gluténmentes termékekre is az éves maximum 150 ezer forintos adóvisszatérítésnek köszönhetően, amit a befizetések után kaphatnak. Annyi a kikötés, hogy a megvásárolt termék számláján szerepelnie kell a gluténmentes jelzőnek vagy az OÉTI-számnak és a termék pontos megnevezésének is. A 150 ezer forintos adó-visszatérítési keret még jobban kihasználható, hogyha a családban több a gluténérzékeny, ugyanis megjelölhetjük őket kedvezményezettként és így az ő kiadásaikat is elszámolhatjuk.

Az OTP Egészségpénztár tagjai 2023 első negyedévében több mint 9,5 millió Ft értékben vásároltak gluténmentes élelmiszert egészségpénztári számlájukról. „Fontosnak tartjuk, hogy az OTP egészségpénztári egyenlegből fizethető termékek és szolgáltatások körébe tartoznak a gluténmentes élelmiszerek is, hiszen ezen termékek beszerzése jelentősen megterheli a családok havi költségvetését” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Forrás: Diabetes Magazin 2023/4. 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com