Megnöveli-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát ha valaki „éjjeli bagoly”?

0

Egy új tanulmány szerint az éjjeli baglyok 54%-kal nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen életmódot, ami esetükben megnöveli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Az ember „esti kronotípusúvá” válhat vagy a genetika miatt, vagy az életmódbeli döntések vagy a munkakörülmények hatására. Az életmód tudatos megváltoztatásával azonban az ember éjjeli bagolyból korán kelővé válhat. A Massachusetts-i Brigham and Women’s Hospital új tanulmánya szerint,

ha valaki éjjeli bagoly, akkor az megnöveli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik későn fekszenek le és későn kelnek, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki 2-es típusú diabétesz, mint a korán lefekvőknél, minden szociodemográfiai és életmódbeli tényezőt figyelembe véve.

A kutatás a kronotípusokra összpontosít – arra a napszakra, amelyet kedvel az ember. Az úgynevezett „reggeli embereknek” reggeli kronotípusuk, míg az esti és éjszakai órákat kedvelőknek „esti” kronotípusuk van.

A vizsgálatban 63676 45 és 62 év közötti ápolónő vett részt. 2009 és 2017 között minden résztvevő kétévente kitöltött egy kérdőívet. A vizsgálat kezdetén egyiküknél sem volt ismert rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség. A résztvevők 11%-a „határozott esti” kronotípussal jellemezte magát, míg 35 százalékuk azt mondta, hogy „határozott reggeli” kronotípussal rendelkezik.

A kutatók egy köztes kronotípust is számba vettek azon emberek számára, akik nem kapcsolódnak szorosan e két kronotípus egyikéhez sem. Az esti kronotípusú embereknél 54%-kal nagyobb valószínűséggel voltak egészségtelen életmódbeli szokások, beleértve a dohányzást, a nem megfelelő alvásidőt, a magasabb testsúlyt, a fizikai aktivitás hiányát, valamint a gyengébb minőségű étrendet.

Amennyiben a társadalmi-gazdasági tényezőket, a többműszakos munkavégzést, a családban előforduló diabéteszt és számos életmódbeli szokást – különösen a magas testtömeg indexet és az alacsony fizikai aktivitást – is figyelembe vették, az esti kronotípusú emberek cukorbetegségének kockázata 72%-kal magasabb volt. Ez arra utal, hogy ezeknek a tényezőknek, az esti kronotípus mellett, komoly szerep jut a diabétesz gyakoribb előfordulásában.

(A tanulmány és a hozzá tartozó vezércikk az Annals of Internal Medicine-ben jelent meg)

Forrás: DiabFórum Magazin 2023. 5. szám 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com