Táplálkozás időskorban

0

Az időseknél előforduló gyakori táplálkozási eltérés az elhízás és a fogyás is. Az elhízás a kevesebb mozgáshoz, a változatlan kalória bevitelhez köthető. Gyakrabban találkozunk a testi leromlással, fogyással, melynek az emésztőrendszer sorvadásától a lelki bajokig számtalan oka lehet. Időseknél mind a mennyiségi, mind a minőségi éhezéssel találkozunk.

A bevitt tápláléknak tartalmaznia kell fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitamint, ásványi anyagokat.

Betegségek és a táplálkozás összefüggése:

  • fokozott kalóriabevitel: magasvérnyomás, cukorbetegség, elhízás
  • elégtelen folyadékbevitel: kiszáradás, alacsony vérnyomás
  • fehérjehiány: fokozott fertőzéshajlam, felfekvések, elbutulás
  • kalcium-hiány: fokozott töréshajlam
  • rostszegény táplálkozás: székrekedés
  • vashiány: vérszegénység

Legfontosabb táplálkozási javaslatok:

  1. Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: legalább másfél liter folyadék fogyasztása a csökkent szomjúságérzés ellenére.
  2. Gyakoribb, kis adagok fogyasztása: a napi táplálék mennyiséget 5-6 alkalomra elosztva célszerű fogyasztani.
  3. A fogsor, vagy a műfogsor ellenőrzése, javítása: javul a rágás.
  4. Rostanyagokban gazdag ételek fogyasztása: a székrekedés természetes megoldása lehet.
  5. Az étvágy javítása: terítés, fűszerezés, kevés vörös bor fogyasztása.

Szerző: Dr. Majercsik Eszter

Forrás: Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com