Szívbetegként is élvezni a Karácsonyt!

0

Mértéket tartani, az eddig kialakított egészséges szokásokat betartani bárki számára kihívást jelenthet. Kardiológiai betegséggel élőknek talán még nehezebb a dolguk, mert a készülődés, főzés, takarítás, rokonlátogatás az átlagosnál nagyobb megterhelést nyújthat – írja a Magyar Kardiológusok Társasága.

Nem muszáj mindent tökéletesen csinálni

Senkit nem arra biztatunk, hogy nyugodtan szegje meg a terápiával, életmóddal kapcsolatos előírásokat, ajánlásokat, ám az sem jó, ha azért stresszelünk, mert az ajánlottnál lazábban kezeltük az eddigi szabályokat. Ez a pár nap az ünneplésről, a szeretetről, az együttlétről szól. Nem jó, ha valaki előre stresszel azért, hogy képes lesz-e tartani az orvosi előírásokat. Ha aggódik, hívja fel az orvosát, és mondja el, hogy bizonytalan a következő napokkal kapcsolatban, szeretne segítséget kérni, mire figyeljen oda mindenképpen. Ennek tudatában (vagy akár ezt a cikket olvasva) gondolja végig: hogyan kell rugalmasan alkalmazkodnia egy-egy váratlan helyzethez.

Kajadömping, kínálgatás

Ami szinte biztosan más ezekben a napokban az az étel mennyisége és minősége. Épp ezért, ha tudjuk, hogy este bőséges, ráadásul szénhidrátban gazdag vacsoránk lesz, akkor az ebéd legyen inkább alacsony zsírtartalmú, tartalmazzon jobbára fehérjéket. Ha utazásra készül például a rokonaihoz, akkor csomagoljon magának egészséges harapnivalót az útra. Frusztráló, ha az utastársai falatoznak, ön pedig csak nézi őket – nehéz így ellenállni a kísértésnek.

Érdemes kipróbálni néhány „svédasztalos praktikát” a családi étkezéseknél is. Használjon például kisebb tányért, így kisebb a kísértés, hogy tele pakolja. Bár cikinek érezheti a kérést, de ha a vendéglátója valóban törődik önnel ahelyett, hogy hiúsági kérdést csinálna belőle, akkor biztosan ad egy kisebb tányért.

Ha ez nem oldható meg, akkor az önfegyelmére lesz szükség: szedjen a tányérjába az öklénél nem nagyobb adagokat. Ezen belül is fehérjéből, zöldségből legyen több, a keményítőt tartalmazó (javarészt tésztás) ételeket mértékkel fogyassza. Ugyanígy járjon el, ha az édesség kerül sorra. Ha van választási lehetőség, akkor inkább a könnyű, gyümölcsös desszertet válassza, és ne egy degeszre magát csak azért, mert sok minden van az asztalon, és mert ilyenkor így illik.

Mi a fontosabb?

Ne feledje, hogy csak azért, mert van még a tányéron étel, nem muszáj megenni! Ha már jóllakott, akkor tegye el maga elől a tányért, esetleg üljön át beszélgetni olyan társasághoz, ahol nincs étel az asztalon.

Csak egy pohárral, az ünnep kedvéért!

Ugyanígy nyugodtan utasítsa vissza (az egészségi állapotára való hivatkozással megerősítve), ha (az ön számára elfogadhatónál több) alkohollal próbálják traktálni. A szívbetegségek kezelésére használt gyógyszerek egy részénél egyébként is ellenjavallt az alkoholfogyasztás. Mérlegelje, hogy mi a fontosabb az ön számára: egy esetleg problémát okozó helyzet elkerülése, vagy az, hogy mindenképp alkoholos italt fogyasszon.

Ha az ünnep, a hagyomány része a koccintás, akkor vigyen magával alkoholmentes verziót. Ma már elképesztően finom, az alkoholos italhoz hasonlító „mentes” italokat is lehet kapni. A társaságnak úgyis az számít igazából, hogy vegyen részt az élményben, tartson velük. Higgye el, a jó hangulat önre is átragad, alkohol nélkül is.

Az „ünnep” és az „étel” összekapcsolódik a legtöbb ember számára, de fontos megértenünk, hogy a túlevés, (túlzott) alkoholfogyasztás pár órával később a szívbetegeknek nagyon komoly problémákat okozhat. Megéri kockáztatni?

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com