Pancreas Napokat tartott az SE

0
A hasnyálmirigyrák jelentette kockázatokról, a legújabb hazai terápiás lehetőségekről szervezett figyelemfelhívó szakmai konferenciát és lakossági tájékoztató napot a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG). A kétnapos rendezvényen az európai legjobb gyakorlatok megismerése mellett a hazai ellátó centrumok tapasztalatcseréjére is lehetőség adódott – írja a Semmelweis Egyetem. 

Az elmúlt egy évben a társadalmi szerepvállalásként indult kapcsolatfelvételből szoros együttműködés alakult ki a klinika és a Hasnyálmirigyrákos Betegekért Országos Egyesület között, amit a hazánkban idén először megrendezett, a hasnyálmirigyrák világnapjára, november 16-ra időzített szakmai és főként lakossági tájékoztatást célzó Pancreas Napok is alátámaszt – mondta dr. Szijártó Attila, a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STÉG) igazgatója a kétnapos esemény első, az egészségügyi szakembereket célzó napján. Felidézte, hogy a klinika 2022 decemberében írt alá együttműködési megállapodást az alapvetően hozzátartozói kezdeményezésre alakult betegszervezettel, amelynek elsődleges célja a hasnyálmirigy-betegségben szenvedők tájékoztatása és betegút szervezése részükre, valamint az e betegségekkel foglalkozó centrumok, illetve a kezelést, terápiát célzó tudományos kutatások támogatása.

Az igazgató előadásában felvillantotta a Semmelweis Egyetem és jogelődjei pankreászsebészet terén az elmúlt 100 évben elért mérföldköveit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a hasnyálmirigy-betegségek kutatásában, kezelésében, illetve ennek oktatásában jár élen a klinika – a közelmúltban ért véget komoly sikerrel egy cadaver tanfolyam is –, de pankreásztranszplantáció is működik az intézményben. 2023-ban eddig 139 pankreászműtétet és 7 átültetést végeztek el a klinikán – tette hozzá dr. Szijártó Attila.

Noha Magyarországon egyre fejlődik az egészségtudatosság, azonban a hasnyálmirigyrák – bár egy nagyon súlyos betegség – eddig kevéssé volt a fókuszban. Ezért a rendezvény megszervezésével elsősorban a lakossági figyelemfelhívás volt a célunk – mondta honlapunknak dr. Szücs Ákos docens, a STéG igazgató-helyettese, a klinika hasnyálmirigy-sebészeti munkacsoportjának vezetője, egyben a konferencia és egészségnap szervezője. Húsz évvel ezelőtt a hasnyálmirigyrákos betegek ötéves túlélési esélye még mindössze pár százalékos volt, azonban azóta jelentősen fejlődött az orvostudomány, és ezzel a betegek esélyei is drámaian javultak. Elsősorban az onkológia, a diagnosztika és az ezzel párhuzamosan fejlődő sebészeti eljárásoknak köszönhetően a korai stádiumban felfedezett hasnyálmirigyrák esetében napjainkban az ötéves túlélés akár a 30-40 százalékot is elérheti – ismertette dr. Szücs Ákos.

Kiemelte, hogy épp ezért nagyon fontos a megelőzés, illetve a mielőbbi diagnózis valamennyi hasnyálmirigyet érintő betegség, de különösen a hasnyálmirigyrák esetében.

Teljes tartalom 

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com