Mind a rövid, mind a hosszú alvásidőtartam növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

0

Egy holland tanulmány, szerint mind a rövid, mind a hosszú alvásidőtartam növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, függetlenül az életmódtól és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőktől – írja az otszonline.hu.

Sleep Health-ben megjelent tanulmány szerzői a Maastricht Study 5561 olyan 40-75 év közötti résztvevőjének adatait elemezték, akik 2010 novembere és 2018 januárja között töltötték ki az alapkérdőíveket, és akikről teljes körű adatok álltak rendelkezésre. Az alvás időtartamát az ágyban töltött idő alapján értékelték, percben kifejezve, a combon viselt activPAL3 (PAL Technologies) gyorsulásmérő 7 éjszaka adatainak mediánja alapján. A glükózanyagcserét orális glükóz-tolerancia teszttel határozták meg, és az Egészségügyi Világszervezet diagnosztikai kritériumainak megfelelően prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség kategóriába sorolták.

A résztvevők átlagéletkora 60,1 év volt, és a férfiak és nők között egyenletes volt a megoszlás. Összesen 832-en voltak prediabéteszesek és 1341-en 2-es típusú cukorbetegek, az alvás átlagos időtartama pedig 8,3 óra volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség között U alakú kapcsolat állt fenn, tehát a hosszú és a rövid alvás időtartama egyaránt növelte a kockázatot.

Az eredmények „alátámasztják azt az elképzelést, hogy az alvás időtartama a 2-es típusú cukorbetegség releváns kockázati tényezője lehet, függetlenül az életmódbeli kockázati tényezőktől, beleértve az étrendet, a fizikai aktivitást, a dohányzási magatartást és az alkoholfogyasztást” – írják a szerzők. A megfelelő alvásidőtartam elérése érdekében fontos az egészséges alvási szokások kialakítása – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com