Kardiovaszkuláris betegségek – Amit minden nőnek tudnia kell

0

A nők számára a kardiovaszkuláris egészség kiemelt prioritás. Ha megkérdezzük, mi okoz a nőknél leggyakrabban rokkantságot vagy hogy mi a leggyakoribb halálok, a legtöbb ember az emlőrákra gondol. A valóságban azonban ezek a szív-érrendszeri betegségek (más néven kardiovaszkuláris betegségek). A szív- és érrendszeri betegségek esetszáma magas, és ez a szám folyamatosan növekszik. 

Mik a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek fogalma a valóságban egy nagy betegségcsoportot takar, amibe beletartozik a szívkoszorúérbetegség (coronariabetegség), ami a szívet ellátó artériák elzáródása vagy szűkülete. Ez megakadályozza, hogy a szív megfelelő tápanyagokhoz jusson, így Ön mellkasi fájdalmat, szorítást, vagy légszomjat érezhet. Ezt anginának hívjuk. Ha nem vizsgálják ki, a koszorúér-betegség szívinfarktust okozhat.

Van más típusú kardiovaszkuláris betegség is. A pangásos szívelégtelenség szintén egyre gyakoribb a nők körében. Ez azt jelenti, hogy a szív nem tudja a vért elég hatékonyan pumpálni, így folyadék gyűlik össze a tüdőben és a lábakban. Pangásos szívelégtelenséget okozhat koszorúérbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint lehetnek egyéb ritka okai is. Ha Ön pangásos szívelégtelenségben szenved, a betegség tüneteként fáradékonyságot, különösen terhelésre, mozgásra fokozódó légszomjat, és lábdagadást (a lábfej és lábszár területén) észlelhet.

Az átmeneti agyi keringészavar (TIA) és sztrók (stroke) szintén a szív-érrendszeri betegségek megjelenési formája. Mindkettő olyan hirtelen bekövetkező eseményt jelent, mely sokféle tünetet okozhat a látás- vagy beszédzavartól az arc, a karok vagy lábak gyengeségéig, esetleg zavartság érzésig.

Miért egyre gyakoribb a szív-ér rendszeri betegség a nők körében?

Egyre több nőnek, különösen fiatal nőknek van magas vérnyomása, cukorbetegsége vagy kóros túlsúlya. Ez okozza a mind fiatal, mind idősebb nőknél látott emelkedést a kardiovaszkuláris betegek számában.Várható, hogy ez a trend folytatódni fog. Ha Ön megérti az egyes kockázati tényezőket, konkrét lépéseket tehet azért, hogy lecsökkentse a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Minél hamarabb cselekszik, annál jobb.

A kardiovaszkuláris betegségek és a reprodukció közti kapcsolat

Van még egy fontos dolog, amit az összkép megértéséhez a nőknek tudniuk kell. A közelmúlt kutatásai azt mutatják, hogy a nők életében bekövetkező szülészeti és nőgyógyászati események (a menstruáció, a terhesség(ek), a menopauza időpontja vagy az emlőrák miatt kapott kezelés) hatással lehetnek arra, milyen eséllyel alakul ki náluk később szív-és érrendszeri betegség.

A menstruáció hatásai: Ha egy nő nagyon fiatal életkorban kezd menstruálni vagy a kórtörténetében vérzéshiányos időszakok vagy rendszertelen menstruációs ciklusok szerepelnek (például ha policisztás ovárium szindrómája van), ez egy későbbi életszakaszban növelheti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét.

A terhességi komplikációk hatásai: A szívbetegség kialakulásának esélyét fokozhatja a terhesség vagy gyermekágyas időszak néhány komplikációja, például a magas vérnyomás is.

Az emlőrák miatt alkalmazott kezelés hatásai: Ha egy nőt korábban emlőrák miatt kezeltek, a szíve tartós károsodást szenvedhetett az alkalmazott kemoterápia, röntgensugárzás és az ösztrogénszintet csökkentő gyógyszerek miatt. Mindez növeli az esélyt, hogy szívelégtelenség vagy koszorúér-szűkület alakuljon ki nála.

A menopauza hatása: Ha a menstruáció nagyon korán (45 éves kor előtt) vagy még korábbi életkorban marad el (40 éves kor alatt, amit korai petefészek kimerülésnek is hívnak), ez felgyorsíthatja a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Mindazonáltal az átlagosan 51 éves korban bekövetkező menopauza is okozhat fokozott szív- és érrendszeri rizikót. Hacsak nincs nyomós indok, hogy ne alkalmazzák, a menopauzális hormonterápia vagy hormonpótló kezelés különösen korai menopauza és korai petefészek kimerülés esetén javasolható a szívbetegségek megelőzése érdekében.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése

Vannak pozitív lépések, melyeket Ön is megtehet, hogy megelőzze a leggyakoribb kardiovaszkuláris eseményeket: a szívinfarktust, a szívelégtelenséget és a sztrókot. Bár van néhány kivétel, de ha Ön idejében felfedezi a saját kockázati tényezőit és tesz ellenük, akkor a legtöbb esetben el tudja kerülni a szív érrendszeri betegségek kialakulását. Egészséges életmód segítségével megőrizheti szíve és érrendszere egészségét.

Az egészséges életmóddal kapcsolatos öt legfontosabb lépés:

  • Ne dohányozzon!
  • Mozogjon rendszeresen!
  • Étkezzen egészségesen!
  • Testsúlya legyen az egészséges tartományban!
  • Aludjon eleget !

Ha ezeket sikerül megvalósítania a mindennapokban, annak rendkívül sok előnye van.

Forrás: Magyar Menopauza Társaság 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com