Okoseszközök és applikációk az egészségért

0

Az okostelefonok elterjedése újfajta egészségügyi kommunikációt és szolgáltatások megjelenését teszi lehetővé: ma már számos ingyenesen letölthető, hasznos és egyszerűen kezelhető egészségügyi applikáció (alkalmazás, app) és okoseszköz elérhető az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre.

Fontos viszont szem előtt tartani, hogy az egészséggel, fitnesszel kapcsolatos appok elsődleges célja az egészségtudatosabb életmód kialakítása, ezért ha valaki bármilyen betegséggel küzd, akkor hitelesített orvosi mérőkészüléket érdemes beszereznie. Az okoseszközök és alkalmazások segíthetik az egészségi állapot alakulásának nyomonkövetését, de nem helyettesítik a kezelőorvos által javasolt módszerek és eszközök használatát.

Aktivitásmérő okosórák

Az okosóra tulajdonképpen egy mérőeszköz, amit a karon lehet viselni. Vannak okosórák, melyek alkalmasak a telefonhívások kezelésére, üzenetek fogadására és küldésére is, míg más órákat célzottan aktivitásmérésre fejlesztettek. A fitnesz- és sportfunkciók nagyon hasznosak az egyéni edzéstervek kialakításában és követésében, valamint számos egyéb, jellemzően szív-érrendszeri állapotot felmérő egészségmutató mérésében és naplózásában.

A senior okosórák az idősebb családtagok, nagyszülők biztonságát szolgálják: a benne lévő pulzus- és a vérnyomásadatok folyamatosan továbbíthatók, így az egészségi állapotukat a távolból is követhetik a hozzátartozók, vagy akár a kezelőorvos is.

Az aktivitásmérő órák alapvető funkciói:

  • vérnyomásmérés,
  • pulzusmérés,
  • lépésszámlálás,
  • mozgáskövető funkció.

Az alapvető funkciók mellett az okosórák rendelkezhetnek még hőmérsékletmérő, EKG-mérő, ritmuszavart érzékelő és kalóriaszámláló funkciókkal, illetve edzésforma megtervezéséhez (és követéséhez) szükséges speciális funkciókkal, például:

  • futáskövetés funkció: az alapvető egészségügyi funkciók mérésén kívül alkalmas távolságmérésre, a véroxigénszint mérésére, elégetett kalóriák számlálására, valamint edzésterveket javasol;
  • úszáskövetés funkció: méri az úszásra fordított időt, az átlagos sebességet, a csapásszámot, valamint az ún. SWOLF-értéket (egy hossz teljesítésének időtartama és a közben elvégzett karcsapások összege).

Lépésszámlálók

Az aktivitás mérésére több ingyenesen letölthető lépésszámláló program közül lehet választani. Egyes okoseszközök gyárilag tartalmaznak olyan alkalmazást, mely alkalmas lépésszámlálásra is. A legtöbb app automatikusan nyomon követi a naponta megtett lépéseket, az elégetett kalóriákat, a sétatávolságot, az időtartamot, az iramot, az egészségügyi adatokat stb., és grafikonokon is megjeleníti őket. A rendszeres egészségügyi séta vagy a naponta megtett 8000-12 000 lépés orvosilag igazoltan hozzájárul az egészség megőrzéséhez, utóbbi intenzitástól függetlenül is jelentősen kedvező hatással van a szív-érrendszer egészségére.

Alváskövetés

Vannak órák, melyek alváskövető funkcióval is rendelkeznek, ezek alkalmasak az alvási fázisok elkülönítésére, az alvási adatok rögzítésére, illetve intelligens ébresztésre az alvásciklusokkal összhangban. Ez a funkció mindenképpen hasznos alvászavarok felismerése, kezelése, és az egészséges alvási szokások kialakítása során.

Okoskarkötők

Az okos- vagy fitneszkarkötők az okosórákhoz hasonló eszközök, melyek elsősorban az edzések, az aktív tevékenységek nyomon követésére alkalmasak: alapvető funkciójuk a lépésszámlálás, a pulzus, a vérnyomás, a véroxigénszint mérése, de vannak olyanok is, melyek számlálják az elégetett kalóriákat, mérik az EKG-t és a testhőmérsékletet, illetve alkalmasak a női ciklus naplózására is.

Egyes okoskarkötők rendelkeznek személyi edző funkcióval is: a felhasználó megadja az adatait (súly, magasság, életkor stb.), és azt, hogy milyen célt szeretne elérni (pl. lefutni egy félmaratont), majd a megadott adatok alapján az eszköz komplex edzéstervet állít össze a felhasználónak.

Okosmérlegek

Az okosmérlegek Bluetooth vagy Wi-Fi-kapcsolattal ellátott eszközök, melyek nemcsak a testsúly, hanem a „testösszetétel” mérésére is alkalmasak. Az eszköz a bioelektromos impedancia analízis (BIA) segítségével határozza meg testünk zsír, víz, izom arányát. Az okosmérleghez le kell tölteni a mérleg típusához ajánlott telefonos alkalmazást, mellyel nyomon követhetjük a testsúly mellett a testzsír, a zsigeri zsír, az izomtömeg, a testvíz, a csonttömeg, a BMI, az alapanyagcsere változását. Fontos megjegyezni, hogy az okosmérlegek nem mérnek pontosan, csak közelítő értéket adnak. A testösszetétel legmegbízhatóbb meghatározására az orvosi DEXA módszer alkalmas. Azonban az okosmérlegek közelítő adatai is értékes információkkal szolgálhatnak, például fogyókúra során nyomon követhetjük, hogy a megfigyelt tendencia alapján izmot vagy zsírt veszítünk-e.

Okos vérnyomás- és vércukorszintmérők

A csuklóra vagy felkarra helyezhető okos vérnyomásmérők Bluetooth-kapcsolattal ellátott eszközök, melyek mérik a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, a pulzust, illetve észlelik a szabálytalan szívritmust is. A mért értékeket egy telefonos alkalmazásba továbbítják, így nem kell vérnyomásnapló kitöltésével bajlódni. Az alkalmazás kiszámítja a mért vérnyomások átlagértékét, grafikusan ábrázolja az eredményeket, így az egészségi állapot könnyen nyomon követhetővé válik.

A vezeték nélküli okos vércukorszintmérők hasonló elven működnek. A mért vércukor értéket a mobileszközre letölthető alkalmazásba továbbítják, így nem kell vércukor naplót vezetni. Az alkalmazás (típusától függően) rendszerezi, feldolgozza az adatokat, grafikonokat készít, képes a vércukorszintet meghatározó tényezők azonosítására, emlékeztet a mérésre vagy az inzulin beadására, ellenőrzi a csomagban maradt tesztcsíkok számát és lejárati idejét.

Okos mobil EKG-készülékek

A mobil EKG-készülékek kompakt (akár névjegykártya méretű), telefonos alkalmazással összekapcsolható eszközök. A készülék típusától függően a két szenzorra pl. elég rárakni két ujjunkat, majd a mérés után az alkalmazás kiértékeli az EKG-görbénket. A készülék segíthet diagnosztizálni a pitvarfibrillációt, a kamrafibrillációt, az extra ütéseket stb. Sok eszköz véroxigénszint-mérő, lépés- és kalóriaszámláló funkcióval is rendelkezik. Az eredményeket az alkalmazás naplózza, azok a kezelőorvossal megoszthatók. Különösen ajánlott szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, valamit rizikótényezők (dohányzás, magas koleszterin szint, túlsúly) fennállása esetén.

Egészségügyi applikációk

A telefonra letölthető alkalmazások nagyban segíthetik az egészséggel és életmóddal kapcsolatos információk megértését és tudatos felhasználását. Az okosórák és okoskarkötők jellemzően összehangolhatók a telefonnal ebből a célból, és automatikusan vagy egyéni beállítások szerint gyűjtenek adatokat. Más, eszközöktől független alkalmazások pedig az egyéni adatbevitellel segítik egyes mérések naplózását (pl. vérnyomásnapló, cikluskövetés, vércukornapló).

Az adatok feldolgozásával ezek az alkalmazások grafikonokat, elemzéseket készítenek, melyek révén nyomon követhető, hogyan alakult például a vérnyomásunk vagy a pulzusunk, milyen fizikai aktivitás volt ránk jellemző az adott időszakban vagy éppen milyen minőségben alszunk.

Kardionapló

Számos ingyenes, egyszerűen használható vérnyomásmérő applikáció létezik, ha családjában előfordul magas vérnyomás vagy ismert magasvérnyomás-beteg, mindenképpen érdemes utánanéznie, hogy melyik alkalmazás felel meg leginkább az igényeinek. A közelmúltban a Magyar Hypertonia Társaság is kifejlesztett egy Kardionapló elnevezésű applikációt, amely alkalmas arra, hogy a betegek rögzítsék a rendszeresen mért vérnyomást, és az eredményeket okostelefonjuk segítségével elküldjék a háziorvosuknak. A felhasználók a kardionaplóban hasznos tanácsokat is olvashatnak a magas vérnyomással kapcsolatban.

Applikációk cukorbetegeknek

Számos ingyenesen letölthető applikáció közül választhatnak a cukorbetegek, bár egyelőre még többségben vannak az angol nyelvű alkalmazások. Cukorbetegségben a gyógyszerek megfelelő adagolása, az étrend tartása, illetve a hipoglikémiás epizódok nyomonkövetése is rendkívül fontos az egészség megőrzése céljából.

Cikluskövető applikációk

A menstruáció követése nőknél a szexuális egészség megőrzésének egy fontos eszköze. Ma már számos ingyenes alkalmazás rendelkezésre áll a cikluskövetésre, melyek egyes készülékeken gyárilag is elérhetők.

Az alkalmazások jellemzően összefüggő, de külön is vezethető információk rögzítését teszik lehetővé:

  • menstruációs ciklus alakulása (naptár);
  • tünetek, közérzet rögzítése a ciklus során;
  • nőgyógyászati tárgyú emlékeztetők;
  • testsúly nyomon követése.

A ciklus időbeni és tünetorientált naplózása fontos kiindulópontja lehet akut és krónikus nőgyógyászati problémák kivizsgálásának (lásd még: Cikluskövetés).

Sürgősségi ellátást támogató applikációk

Számos alkalmazás készült kifejezetten olyan felhasználóknak, akiknek kórtörténetében sürgősségi ellátást igénylő állapot, például anafilaxiás sokk szerepel, vagy olyan krónikus betegséggel élnek, amely hirtelen állapotromlás esetén sürgősségi ellátást igényelhet. Más appok pedig a segítségnyújtásban szolgáltatnak gyakorlati segítséget.

ÉletMentő App

Az Országos Mentőszolgálat által bevezetett mobilalkalmazás tartalmazza a felhasználó profilját a legfontosabb adataival (gyógyszerérzékenység, ismert betegség, kezelés, legközelebbi hozzátartozó), melyek a segélyhívással egyidőben a mentésirányítóknál is megjelennek. Az applikáció további előnye, hogy a GPS-en keresztül pontos helymeghatározást küld el a mentőknek.

Az alkalmazás hasznos segítséget nyújt a legközelebbi sürgősségi osztály, háziorvosi ügyelet, gyógyszertár megtalálásban is. A felhasználó külföldön is tud segítséget kérni: az app automatikusan abba a központba irányítja, amelynek a vonzáskörzetében tartózkodik.

ICE – In case of emergency

Ez az alkalmazás a lezárt telefon képernyőjén hoz létre egy olyan felületet, amit a telefon feloldása nélkül is meg lehet nézni. Ha a felhasználó összeesik, rosszul lesz valahol, akkor a környezetében lévők elolvashatják a kis kártyán lévő információkat (név, vércsoport, tajszám, allergia, betegség stb.), valamint az elsődlegesen értesítendő telefonszámokat, melyek a telefon feloldása nélkül is hívhatók.

Elsősegély – mit kell tennem?

Az alkalmazás könnyen érthető elsősegélynyújtási tananyagot biztosít számos vészhelyzetben, így például csonttörés, fulladás, ájulás, hőguta, sebkezelés, mérgezés, égési sérülés, stroke esetén. A program segítségével baleset vagy rosszullét esetén megkezdhető az újraélesztés, vagy gyorsan megtalálható a legközelebbi kórház vagy defibrillátor.

Fade

Az applikáció érzékeli, ha egy idős ember aktivitásában szokatlan változás állt be. Ha hosszú ideig inaktivitást érzékel, vagy azt, hogy az illető elesett, először a telefon felhasználóját figyelmezteti, és ha ő nem reagál, vészjelzést küld a felhasználók által beprogramozott számokra, vagy – a beállítástól függően – hívja a mentőket.

Helpynet

Az applikációban össze lehet kötni virtuálisan a családtagokat, közeli barátokat, akik vészhelyzet esetén egy gombnyomással értesítést küldhetnek egymásnak. A felhasználók előzetesen rögzíthetik az alkalmazásban a vércsoportjukat, a krónikus betegségeiket, esetleges gyógyszerérzékenységeiket, melyek hasznosak lehetnek a segítségnyújtóknak. Az app nem csak egészségügyi vészhelyzetek esetén használható: a gyerekek például riasztást küldhetnek a szüleiknek GPS-koordinátáikkal együtt, vagy lehetőség van bejelenteni tűzeseteket is.

Szív City

A Szív City virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai regisztrációval vállalták a köztéri áldozatok megsegítését hirtelen szívleállás esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a közelükben valakinek leáll a szíve, akkor az Országos Mentőszolgálat a mentősök riasztásával egyidejűleg a helyszín 500 méteres körzetében tartózkodó Szív City tagokat is értesíti, akik térkép segítségével a helyszínre sietnek, és elkezdik az újraélesztést a mentők megérkezéséig.

Példák életmódváltást segítő applikációkra

iGyógytorna

Az applikáció gyógytornász narrációjával készült rövid, otthon vagy a munkahelyen is végezhető gyógytornagyakorlatokat tartalmaz, elsősorban általános panaszok enyhítésére (derék-, hát-, váll-, nyak-, lábfájdalmak); speciális panaszok vagy sérülések kezelésére nem alkalmas.

Kell a dohány?

A dohányzásról való leszokást segítő alkalmazással egyrészt folyamatosan követhető, hogy a cigaretta mellőzésével mennyi pénz takarítható meg, illetve jelzi, hogy az egyes érzékszervek működése milyen ütemben javul.

Súlypont 

Az alkalmazás lehetőséget ad a testsúly napi szinten való rögzítésére, a valós testsúly nyomon követésére, illetve jelzi, hogy a felhasználó melyik BMI-kategóriába tartozik.

A fenti példák és röviden bemutatott okosfunkciók is mutatják, hogy ma már számos, a  hétköznapokban könnyen használható eszköz áll rendelkezésre az egészségi állapotunkkal kapcsolatos tevékenységek, aktivitások és mutatók követésére. Az egészségben töltött életévek megőrzése érdekében mindenképpen ajánlott egyénileg kialakítani azokat az „okosszokásokat”, melyek a testi és lelki egészség fejlesztését szolgálják.

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com