Majdnem negyedével kerül többe ma szemüveget csináltatni Magyarországon – Pénzcentrum

0

Majdnem negyedével kerül többe ma szemüveget csináltatni Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt – derült ki a KSH adataiból. A szemüveglencse tavaly július óta több mint 34 százalékkal drágult meg, 2022 januárja óta pedig csaknem 50 százalékot emelkedett az ára. A kontaktlencsét viselők valamivel jobban jártak, az egy év alatt kevesebb mint 10 százalékot drágult. Több millió magyar szívhatja a fogát: a becslések szerint kb. a lakosság fele küzdhet valamilyen látási nehézséggel – írja a Pénzcentrum. 

Brutálisan megdrágult a rosszul látó magyarok élete az elmúlt egy évben, és a KSH adatai szerint még azok járhattak jobban, akik kontaktlencsét hordanak, ugyanis ennek az ára tavaly július és idén július között mindössze 7,6 százalékkal emelkedett – a statisztikai hivatal adatbáziásban a „+ – 6D, szférikus (SPF), 30 napos viseletre” típusú lencse szerepel. Sőt, mint kiderült, a kontaktlencse ára csökken már május óta, júliusban 200 forinttal került kevesebbe, mint két hónappal korábban.

Akinek viszont szemüvegre van szüksége, az szívhatja a fogát: a szemüveglencse (műanyag, + – 6D, antireflex réteg és felület keményítés nélkül) átlagára 2022 júliusához képest 34,5 százalékot emelkedett, előző év januárjához viszonyítva pedig már majdnem 50 százalékos az áremelkedés.

A szemüvegkeret (fém vagy nikkelezett) majdnem 16 százalékkal drágult egy év leforgása alatt, tavaly január óta pedig már majdnem 22 százalékos az áremelkedés. Ugyanakkor ennél a terméknél is, ha nem is masszívan csökkenni, de stagnálni kezdtek az árak az utóbbi hónapokban – írja a lap.

Forrás: Pénzcentrum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com