Bikiniszezon – Hogyan készüljünk fel okosan?

0

A „beachbody” jó ha télen készül, szokták mondani. Az állítás helytálló, hiszen a téli hónapok során felhalmozódott esetleges súlyfelesleg „eltüntetése” tavasszal már jóval nagyobb kihívást jelenthet – írja hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. 

Annak ellenére, hogy a dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek számos fórumon keresztül igyekeznek a lakosságot tudatosítani a gyors hatást ígérő divat diéták veszélyeiről, mégis töretlen a különböző, valamely tápanyagot vagy nyersanyagcsoportot száműző módszerek terjedése. Ezek hatásai bár gyorsak és látványosak lehetnek, de negatív következményekkel is járhatnak mind a testi, mind a lelki egészségünket nézve, hiszen sok lemondással járnak és jellemzően az eredményük sem tartós. A különböző tápanyag-összetételű diétákat összehasonlító tanulmányok eredményeinek feldolgozása arra a következtetésre jutott, hogy hosszú távon azon étrendek, melyek nem a makrotápanyagok arányának változtatását célozzák, hanem a napi bevitt kalória mennyiségének a csökkentését és a bevitt ételek minőségbeli változtatását tartalmazza, általánosságban jobb hatékonysággal rendelkeztek, mint azok az étrendek, amelyek a makrotápanyagok arányának a jelentős változtatásával céloznak meg fogyást.

Hogyan készüljünk fel okosan a bikiniszezonra? 

Tippek:

Fontos a türelem és a tudatosság, illetve a reális célkitűzés. Ne akarjunk egy hét vagy egy hétvége alatt megszabadulni a hónapok vagy akár évek alatt felhalmozódott, felesleges kilóktól. Továbbá ne hagyjuk magunkat befolyásolni a médiában és a közösségi oldalakon látott tartalmakkal. A tartós és ideális mértékű fogyás egyénenként eltérő ütemben történhet, azonban biztos, hogy lassabb, akár több hónapig, esetleg évekig tartó folyamat is lehet. Hetente 0,5-1 kg fogyás az, ami a szervezet számára nem megterhelő, s nem fenyeget a gyors visszahízás kockázatával, a már jól ismert jojó effektussal.

A kilók gyors csökkenése gyakran hamis látszateredményt ad, mivel kezdetben a folyadék távozik a szervezetből, ill. az izomtömeg csökkenése is okozhat mérhető fogyást. Az izomveszteség idővel az erőnlét, fittség gyengülését is előidézheti, ami minden életfolyamatunkra, sőt, az immunitásunkra is kihat. A kilók mellett érdemes lehet testösszetételt nézetni, ha van rá lehetőségünk, amennyiben nincs, akkor a centiket, körméreteket – például: felkar, derék – figyelni, vagy akár csak azt, hogyan állnak rajtunk kedvenc ruháink.

A tányérunk és az étkezéseink nagy részét (kb. felét) a zöldségek, gyümölcsök alkossák. Jelentős rosttartalmuk révén igen laktatók, amihez viszonylag csekély energiatartalom társul. A szükséges mennyiségű fehérjét sovány húsok, halak, tojás, túró, sajt és egyéb tejtermékek adhatják. A húsok, felvágottak, tejtermékek és tejszármazékok esetében válasszuk a soványabb, valamint a csökkentett zsírtartalmúakat! A húsokról távolítsuk el a látható zsírt és a bőrt. A növényi eredetű fehérjéket (pl. száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, gabonákat) egymással kombinálva a húsokkal egyenértékű fehérjeforrásokat kapunk, így bátran tarthatunk húsmentes napokat is. A gabonák közül elsősorban a teljes kiőrlésű, más néven teljes értékű gabonaféléket és az ezekből készült termékeket fogyasszuk rendszeresen. Igyekezzünk kordában tartani a zsiradékokat, így például a bő olajban sütött ételek kerülendők, helyette süssünk sütőben, légkeveréses sütőben, minimális mennyiségű olaj hozzáadásával.

A víz, ásványvíz legyen a mérvadó, ezek biztosítsák a napi folyadékszükséglet nagyobb részét. A hozzáadott cukor nélküli teát, limonádét, üdítőt válasszuk.

A desszerteket sem kell kizárni az étkezésből, de törekedjünk arra, hogy ezek csökkentett zsírtartalmú és természetes eredetű cukrot tartalmazó alapanyagokból (gyümölcsök) készüljenek. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurt és joghurtital, a gyümölcsös túrókrém és -puding is csillapíthatja az édesség iránti vágyat.

Amellett, hogy az étkezésünk megfelelő, nélkülözhetetlen, hogy mozogjunk, sportoljunk is legalább heti háromszor 60 percet. Olyan mozgásformát válasszunk, ami örömet okoz, hosszú távon is fenntartható, beilleszthető a napirendünkbe, s az alkatunknak, aktuális edzettségi szintünknek is megfelelő – olvasható a Táplálkozási Akadémia hírlevélben .

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com