Minden lépés számít! Sétáljuk reggel, délben, este!

0

A séta az egyik legrugalmasabb mozgásforma, mert akármikor, akárhol végezhetjük. A Magyar Kardiológus Társaságának alábbi tanácsai hozzásegítenek ahhoz, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb időben sétálhasson.

– Lefekvés előtt ugorjon bele a ruhájába, vegye fel a sétacipőjét (amit jó, ha úgy készít ki, hogy egyszerűen csak bele kelljen bújnia), és már indulhat is!

– Gyors energiafeltöltés céljából egyen meg egy kis darab gyümölcsöt vagy pár kanál joghurtot!

– Ha kedvenc zenéjét hallgatja, akkor könnyebben és szívesebben fog mozogni. Arra viszont figyeljen, hogy hallja a forgalom zaját!

– Ha sötét van, akkor viseljen fényvisszaverő ruhát vagy fejlámpát!

– A séta végén mindenképpen nyújtson! Nyújtás közben például meghallgathatja a híreket vagy átfuthatja az emailjeit.

– Vegye fel az ebédidei sétát a munkahelyi naptárjába! Kezelje ezt fontos megbeszélésként.

– Legyen önnél minden szükséges dolog, ami a déli sétájához kell. Így már nem lehet kifogás, hogy nincs önnél a sétacipője!

– Szervezze be pár munkatársát, akikkel együtt sétálhatnak. Egymást fogják ösztönözni.

– Viselheti a déli sétáján a munkahelyi ruháját is, csak húzzon sportcipőt, persze ez attól függ, hogy milyen tempóban akar sétálni, milyen az időjárás, és mennyire szokott megizzadni. Ám szükség esetén felvehet egy pólót.

– Hűvösebb időben vegyen fel dzsekit, sapkát és kesztyűt. Ha élénk tempóban sétál, akkor pár perc alatt be fog melegedni, tehát semmiképpen se öltözzön túl!

– Hozzon magával otthonról ebédet, vagy a séta végén vegyen célba egy olyan helyet, ahol bekaphat valami gyors, egészséges ételt.

– Kapjon be valami könnyűt egy-két órával a munkaidő vége előtt, hogy legyen elég energiája, és ne beszélje le magát a sétáról, fáradtságra hivatkozva. Egyen meg például egy doboz joghurtot, egy marék mandulát vagy diót, esetleg egy gyümölcsöt.

– Olyan utat válasszon, amelyiken nincs túl nagy forgalom, mert a csúcsforgalom idején megnő a légszennyezés is.

– Mielőtt útnak indulna, végezzen pár karkörzést és más bemelegítő mozdulatot, mert ezzel elengedheti a munkahelyi stresszt!

– Ha már sötét van, akkor viseljen fényvisszaverő ruházatot vagy fejlámpát!

Minden felnőttnek hetente legalább 150 perc (2,5 óra) közepes intenzitású testmozgásra van szüksége. Ha a hét öt napján napi 30 percen keresztül intenzíven sétál, akkor már el is éri ezt a célt. Ám mi van akkor, ha annyira elfoglalt, hogy nem fér bele minden nap 3 perc? Ilyenkor legyen kreatív, és szakítsa meg munkáját kisebb szünetekkel.

Tegyen példádul így:

– Reggelente parkoljon le a munkahelyétől legalább 10 percnyi távolságra vagy szálljon le pár megállóval korábban, és a fennmaradó távot tegye meg intenzíven gyalogolva.

– Ebédidőben sétáljon 10 percet a munkahelyén, akár kint, az épület körül, akár az épületen belül.

– A munkaidő végén sétáljon 10 percen keresztül intenzív tempóban vissza az autójához vagy a távolabbi megállóhoz.

Így egyszerűen össze tudja szedni a napi 30 órás intenzív mozgási időt. Ne feledje: a testedzés olyan fizikai aktivitás, amelynek során megemelkedik a szívritmusa.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com