Bolívia trópusi erdeiben őrzik az egészséges korosodás titkát

0

Az öregedés egyelőre még elkerülhetetlen, azonban nem mindegy, milyen egészségi állapotban hagyjuk magunk mögött az éveket. Amerikai kutatók új tanulmánya szerint az egészséges korosodás titkát a Bolívia trópusi erdeiben élő bennszülöttek őrzik – írja a HVG

A Bolívia trópusi erdeiben élő bennszülöttek körében viszont meglehetősen alacsony a szív- és agybetegségek aránya. Ez keltette fel a Dél-Kaliforniai egyetem szakembereinek érdeklődését is. Kutatásukba 1165 tsimané és mosetén felnőttet vontak be. Megmérték a 40–94 éves kor közötti résztvevők testtömegindexét (BMI), vérnyomását, összkoleszterinszintjét és egyéb általános egészségi mutatókat is. Az agy térfogatának kor szerinti mérésére CT-vizsgálatokat használtak.

Azt találták, hogy mindkét törzsnél kisebb az agysorvadás mértéke és jobb a szív- és érrendszeri egészség az Egyesült Államok és Európa lakosaival összehasonlítva. Életmódjuk még az iparosodás előtti korokat idézi, amikor az embereknek több időt kellett tölteniük a testmozgással, hogy táplálékot találjanak – magyarázzák a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a mosetének jobb egészségi állapotban vannak, mint a modern populáció Európában és Észak-Amerikában, de nem olyan jóban, mint a tsimanék. Ez utóbbiaknál meglepő módon a BMI és a valamivel magasabb „rossz koleszterin” szintje az életkorhoz képest nagyobb agytérfogathoz társult. Ennek az lehet az oka, vélik a kutatók, hogy az egyének átlagosan izmosabbak, mint az ipari országok hasonló BMI-vel rendelkező egyénei.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com