Szívbetegség és légszennyezettség

0

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia, stroke előfordulását – ezt 2010-ben az Amerikai Szívtársaság is megerősítette.

Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségügyi tanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Azt tanácsolták, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, különösen a veszélyes vagy az egészségtelen minősítést kapott településeken.

A környezet és az egészség megóvása érdekében javasolják a légszennyező tevékenységek – elsősorban a helytelen fűtési módok – mellőzését. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a kedvezőtlen levegőminőség esetén sem szabad megfeledkezni a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com