Az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire hívják fel a figyelmet

0

Szemléletformáló programokkal igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire a kormány – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Rétvári Bence ismertette: a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszereséggel fogyaszt energiaitalt. Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat – mutatott rá.

Az államtitkár elmondta, hogy az energiaitalok fogyasztásnak óriási divatja van, de veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket a termékeket.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból – tájékoztatott Rétvári Bence.

Azok a fiatalok, aki odafigyelnek arra, hogy a következő 20-30 évben kevesebb energiaitalt és cukros üdítőt fogyasszanak, nagyobb eséllyel kerülik el a szív- és érrendszeri betegségeket, 50-60 éves korukban kisebb eséllyel szorulnak majd gyógyszerre, illetve kórházi kezelésekre, és így jobb életminőséget élhetnek – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: nagyon fontos mindenkiben időben tudatosítani, hogy az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek. Az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket – emlékeztetett Rétvári Bence.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány szeretné, ha az energiaital-fogasztás helyett más válna szokássá a diákoknál. Ennek érdekében megtöbbszörözték az iskolatejprogram forrásait, a büfékben pedig nem lehet kapni energiaitalt. Fontos egészséges, megfelelő sótartalmú ételek fogyasztásával és mindennapi sporttal élni a fiatal éveket, hiszen így úgy kerülhetnek ki a diákok az iskolából, hogy egészségtudatos szokásokat visznek magukkal – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com