Az elégtelen folyadékbevitel szívbetegséget, halált is okozhat

0

Az elégtelen folyadékbevitel és a vele járó magas szérum-nátriumszint egy sor krónikus egészségügyi problémával és az öregedés jeleivel mutat összefüggést – írja az Origo. 

Azok a felnőttek, akik gondot fordítanak arra, hogy mindig jól hidratáltak maradjanak, egészségesebbek, kevesebb krónikus betegségben – például szív- és tüdőbetegségben – szenvednek, és tovább élnek azokhoz képest, akik nem visznek be elegendő folyadékot – állapítja meg az amerikai National Institutes of Health (NIH) legfrissebb kutatása.

Az eBioMedicine szakfolyóiratban közölt kutatáshoz 11 255 felnőtt 30 év alatt összegyűjtött egészségügyi adatait használták fel. Az elemzésben a szérum-nátriumszint és különböző egészségügyi mutatók közötti összefüggéseket keresték.

A szérum-nátriumszint a hidratáltsággal ellentétes irányban változik: jól hidratált állapotban alacsonyabb, kiszáradt állapotban viszont magas.Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál a felnőtteknél, akiknek a szérum-nátriumszintje a normális tartomány felső végén tartózkodik, nagyobb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségek, és a felgyorsult biológiai öregedés jelei mutatkoznak azokhoz viszonyítva, akiknek a szérum-nátriumszintje az átlag körül mozog. A magas tartományba esők hajlamosabbak a korai halálozásra is.

A szérum nátriumszintjének normális tartománya 135-146 literenkénti milliekvivalens (mEq/l) közé esik. Azok a felnőttek, akiknek a nátriumszintje ennek a tartománynak a felső végét súrolja, a szív- és érrendszeri, metabolikus és egyéb indikátorok alapján nagyobb valószínűséggel mutatják a felgyorsult biológiai öregedés jeleit. Például a 142 mEq/l-es és a fölötti nátriumszinttel rendelkezőknek 10-15 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy biológiailag idősebbek legyenek a valódi (kronológiai) életkoruknál, mint a 137-142 mEq/l közöttieknek.A 144 mEq/l fölöttieknél ez a kockázatnövekedés már 50 százalékos. A 144,5-146 mEq/l közöttieknek pedig 21%-kal nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra, mint a 137-142 mEq/l közöttieknek. Hasonlóképp, a 142 mEq/l-nál magasabb szérium-nátriumszinttel rendelkező felnőtteknél 64%-kal gyakrabban alakulnak ki olyan idült betegségek, mint a szívelégtelenség, a stroke, a pitvarfibrilláció, a perifériás érbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a cukorbetegség és a demencia. A 138-140 mEq/l közöttieknél ezzel szemben a lehető legalacsonyabb ugyanezen krónikus betegségek kialakulásának esélye.

Teljes tartalom

Forrás: Origo

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com